Viro haluaa olla kehityksen kärjessä digitalisaatiossa ja lisäksi näyttää suuntaa ekologisessa kehityksessä. Maan hallitus seisoo yksimielisesti EU:n asettamien ilmastotoimien takana, samoin kuin suurin osa koko kansasta.
Syyskuussa 2019 julkaistun Eurobarometrin mukaan 85 prosenttia virolaisista nimittäin uskoo, että EU:lla on erinomainen mahdollisuus olla päästöiltään ilmastoneutraali komission asettamaan aikarajaan, vuoteen 2050 mennessä.
Tallinna on myös asetettu ehdolle European Green Capital 2022 -kilpailuun. Tämä Euroopan komission myöntämä tunnustus pyrkii edistämään ja tukemaan paikallista vaikuttamista ympäristöasioiden saralla.
Vastuullisuus on jo normi designin ja ravintoloiden saralla
Positiivinen asenne näkyy myös palveluissa. Tallinnassa on monta ravintolaa ja liikettä, joiden toiminnan ytimessä on se, että asiat tehdään mahdollisimman vastuullisesti. Ilmiö ei ole vastikään syntynyt ja siitä on tullut ilahduttavasti miltei normi, etenkin kotimaisen designin, ravintoloiden ja kosmetiikan osalta.
Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Stella Soomlaisin upeat nahkatuotteet, joiden koko elinkaari on mietitty niin, että raaka-aineet käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Vierailu Tallinn Design Housessa Rottermanissa tai Tali Designissä Kalamajassa vahvistaa sen, että suunnittelijoilla ekologisuus niin materiaaleissa kuin tuotannossa, on enemmän sääntö kuin poikkeus.
Tallinnan vegaaniravintolat eivät lopu kesken
Ravintoloissa ekologiset tuotantotavat, etenkin luomu- ja lähiruoka ovat pysytelleet tasaisesti pinnalla jo useamman vuoden. Ensimmäinen täysin vegaaninen ravintola, Vegan Restoran V, avasi ovensa huhtikuussa 2014. Täysin vegaanisia ravintoloita ovat mm. myös:
- Vanhankaupungin Lisanna ja sen toinen kahvila Pärnu maantiellä.
- Hiljattain avattu Commune Cafe, jonka vegaanipitsat on jo ilmiö!
- Balti Jaama torin Veg Machine
- vanhassakaupungissa majaa pitävä Inspiratsioon -kahvila
- Telliskiven kupeesta löytyvä konstailematon Pelgupaik
- Vegan Studio Toormoor, jonka kaikki annokset ovat lisäksi gluteenittomia eikä niihin ole lisätty sokeria.
Useat ravintolat panostavat vegaanisiin annoksiin, luomuun ja lähituotantoon
Täysin vegaanisten ravintoloiden lisäksi moni ravintola pitää vegaanivaihtoehtoja listallaan ja painottaa menussaan vahvasti kasvisruokia. Esimerkiksi ravintola Ülo kertoo olevansa kasvisravintola, joka tarjoilee myös muutamia liha- ja kalavaihtoehtoja.
Ülon listalta löytyy hyvin vegaanille sopivia vaihtoehtoja. Samoin bistrotyylisen Odeonin lista on kasvispainoitteinen. Vanhankaupungin kestosuosikki Rataskaevu 16 pitää listallaan vegaanivaihtoehtoja, intialainen Elevant tarjoilee maittavia kasvis- ja vegaaniannoksia ja Von Krahli Aedin menu ei taatusti jätä eläinperäisiä tuotteita välttävää nälkäiseksi.
Myös luomu- ja lähiruoka ovat hyvin edustettuina eri ravintoloissa. Kadriorgissa sijaitseva Neighborhood Organic Place, eli NOP on viihtyisä kahvila, jonka listalla kaikki on luomua ja myös vegaanisia vaihtoehtoja löytyy kiitettävästi. NOP kahvilan yhteydessä toimii myös pieni luomukauppa.
Alkukesästä avautuneen valokuvamuseo Fotografiskan ylimmässä kerroksessa sijaitseva ravintola pyrkii hyötykäyttämään kaikki raaka-aineet mahdollisimman tarkasti.
Ekologista kosmetiikka on tarjolla paljon ja edullisesti
Ravintoloiden ja designin lisäksi ekologisia valintoja on helppo tehdä Tallinnassa kauneudenhoitotuotteiden osalta. Viru-keskuksesta löytyy markettihintaisen luomubrändin, Natura Siberican lippulaivaliike, Kaubamajan kosmetiikkaosastolla on luomukosmetiikalle varattu oma osasto ja Solaris -ostoskeskuksesta löytyy virolaiselle luomukosmetiikalle omistettu pieni Pillerkaar -puoti.
Luonnonmukaisissa kauneushoidoissa voi käydä suomalaisen Susanna Poikelan SíSí shop & salonissa. SíSí shop & salonissa myydään myös italialaista ekosertifikoitua kosmetiikkaa.
Hyvä valikoima luomua myös päivittäistavaroissa ja elintarvikkeissa
Nykyisin myös ruokakauppojen hyllyiltä voi löytää hyvän valikoiman luomuelintarvikkeita ja päivittäiskosmetiikkaa. Mikäli et halua tiirailla purkkien selosteita, niin T1 -ostoskeskuksessa sijaitseva luomumarketti Mahe Marketin hyllyillä ei tarvitse, sillä kaikki on luomua. Mahe Marketin valikoimasta löytyy elintarvikkeita leivästä viiniin, sekä myös kodin siivoustuotteita ja kosmetiikkaa.
Virossa ekologisuus ja ympäristöstä huolehtiva asenne tuntuvat tulevan luonnostaan. Virolaiset ovat luonnonläheistä kansaa ja se näkyy. Pienenä maana, jonka talous perustuu kevyeen teollisuuteen, matkailuun, palveluihin ja kauppaan, Virolla on hyvät mahdollisuudet näyttää kyntensä ekologisissa innovaatioissa onnistuneiden digitaalisten palveluratkaisujen lisäksi.
Mikäli kasvisruoka, ekologisuus ja terveelliset elämäntavat kiinnostavat, kannattaa Tallinnan reissulla katsastaa ainakin nämä:
- NOP – ihana kahvila Kadriorgissa, jonka yhteydessä toimii myös pieni puoti. Listalla on vegaanisia annoksia ja paljon luomuvaihtoehtoja.
- Elevant – intialainen helmi vanhassa kaupungissa, jossa vegaaniset annokset ovat hyvin edustettuja.
- Vegan Restoran V – kaupungin vegaaniravintoloiden pioneeri, josta saa aina laadukasta ja niin herkullista ruokaa.
- Kivi Paper Kääred – Täysin gluteeniton ravintola herkkävatsaisille.
- Bio Market – Balti Jaama torilta löytyvä luomu- ja luontaistuotteisiin keskittynyt kauppa. Täältä voi myös napata mukaan terveellisen lounaan!
- Mahe Market – iso luomuelintarvikekauppa, josta löytyy myös kaikki kodin tuotteet sekä mm. kosmetiikkaa.
- Stella Soomlais -liike, joka valmistaa nahkatuotteita eettisyys edellä.
- Vegan Studio Toormoor järjestää myös workshoppeja.
- Vegaanikahvila Lisanna kuuluu Tallinnan ensimmäisten vegaanikahviloiden joukkoon.
- Commune Cafe tarjoilee hurjan hyviä vegaanipitsoja ja muita herkkuja.