Taidemuseo Kumussa on parhaillaan käynnissä tähän mennessä suurin virolaisten naistaiteilijoiden töitä esittelevä näyttely. Yhdessä taidemuseo Ateneumin kanssa järjestetty näyttely asettaa ne vuoropuheluun suomalaisten naistaiteilijoiden tuotannon kanssa. Mittavan kokoinen näyttely avaa näkymän 1800-luvulla käynnistyneeseen muutokseen naisten itsetietoisuudessa ja yhteiskunnallisessa asemassa.
Satavuotias Kumu panostaa juhlavuotenaan erityisesti naistaiteilijoiden tuotantoon
Emansipoituva nainen Viron ja Suomen taiteessa -näyttelyssä on esillä runsaasti virolaisten naistaiteilijoiden vähemmän tunnettuja töitä, joita ei juurikaan muualla ole aikaisemmin nähty. Suomalaisista naistaiteilijoista esillä ovat mm. Helene Schjerfbeckin, Tove Janssonin sekä Tuulikki Pietilän teoksia. Näyttelyn ovat kuratoineet Tiina Abel ja Anu Allas.
Kumu keskittyy 100. juhlavuotenaan erityisesti naistaiteilijoiden tuotannon esittelyyn. 1920-luvulla naistaiteilijat alkoivat saada tunnustusta töistään. Siihen saakka naistaiteilijoiden töitä pidettiin toissijaisina ja naisten teokset harvemmin pääsivät esille maailman taidenäyttelyissä tai otettiin mukaan kokoelmiin. Kumun näyttelyssä pääseekiin kurkistamaan naistaiteilijoiden aseman muutosta aina 1919-luvulta 50-luvulle.
Helene Schjerfbeckin tuotantoa esillä myös Kumussa
Helene Schjerfbeckin teoksia esittelevä Maailmalta löysin itseni -näyttely on ollut niin suosittu Helsingin Ateneumissa, että museo on venyttänyt aukioloaikojaan pidemmäksi, jotta kaikki halukkaat pääsivät sitä katsomaan. Ateneumin näyttely päättyy 26.1. Mikäli et ehtinyt käydä katsomassa Helene Schjerfbeckin töitä Helsingissä, ehtii Kumussa vielä hyvin käydä ihailemassa taiteilijan töitä. Kumun Emansipoituva nainen Viron ja Suomen taiteessa -näyttely on esillä aina 26.4.2020 saakka.
Emansipoituva nainen Viron ja Suomen taiteessa -näyttelyn lisäksi Kumussa on esillä myös Viron neuvostoaikaisen taiteen näyttely sekä virolaista taidetta 1700-luvun alusta toisen maailmansodan loppuun. Molemmat edellämainituista kuuluvat taidemuseon pysyviin näyttelyihin. Edith Karlsonin, Mary Reid Kelleyn ja Eva Mustosen näyttely, Sisään vaan, ovi on auki!, on esillä 29.3. saakka. Silvia Jõgeverin ja Kadi Estlandin ajankohtaisia naiskysymyksiä käsittelevä näyttelyä voi käydä katsomassa 8.3. saakka ja Lisa Reihananin Valloittajan katse -videoteos on nähtävillä 26.1. Saakka.
Kumun juhlavuoden ohjelmaa kannattaa pitää silmällä. Luvassa on monta hyvää näyttelyä ja tapahtumaa. Kumun nettisivuilta löytyy hyvin tietoa meneillään olevista ja tulevista näyttelyistä suomen kielellä. Kumun on muuten suunnitellut suomalainen arkkitehti Pekka Vapaavuori. Helsingissä sijaitsevaa Kiasmaa muistuttava taidemuseo sijaitsee Kadriorgin puistossa, josta löytyy myös upea Kadriorgin palatsi. Palatsia ympäröivä puisto on kaunis ja suosittu paikka viettää aikaa sekä ulkoilla.
Tutustu myös suosikkiravintoloihimme Kadriorgin alueella:
- Jo klassikoksi muodostunut Salt, joka on aina loistava valinta.
- Upeassa miljöössä puiston laidalla sijaitseva Mon Repos.
- Kadriorgin alueen suht uusi ravintolatulokas Radio.
- Neighborhood Organic Place eli NOP, jonka yhteydessä toimii myös luomutuotteita myyvä puoti.
- Mantel & Korsten, joka on Moonin ja Kolm Sibulat -ravintoloiden sisarus.
- Gourmet Coffee, joka on vakiinnuttanut paikkansa alueen asukkaiden kantakahvilana ja illallispaikkana.
- Todellinen helmi 7Ürti , johon ei vahingossa törmää.
- Meksikolaista ja tex mexiä tarjoileva Cantina Carramba.
- Jälkiruokakahvit ja – kakut kannattaa käydä nauttimassa joutsenlammen vieressä sijaitsevassa Katharinenthal Kohvikissa
Kadriorgissa vieraillessa kannattaa ehdottomasti käydä kävelyllä upeassa Kadriorgin puistossa ja vierailla hulppeassa palatsissa.
Kumun yhteystiedot ja aukioajat:
Osoite: Weizenbergi 34 / Valge 1
Aukioloajat:
Ti-Ke 10.00 – 18.00
To 10.00 – 20.00
Pe-Su 10.00 – 18.00
Maanantaisin Kumu on suljettu.
Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemista
Kumun nettisivuilta löydät tietoa taidemuseosta sekä tulevista näyttelyistä.