Muusikko Ilkka Alangolle Tallinna on rakas paikka. Vuosia kaupungissa viihtynyt artisti otti meidät matkaansa Kalamajan kujille ja muihin suosikkipaikkoihinsa kaupungissa. Alangolla on kakkosasunto Tallinnassa, jossa hän pyrkii vierailemaan aina, kun mahdollisuus keikka- ja perhekiireiden keskeltä aukeaa. Muusikolla riittää tarinoita ja lämpimiä muistoja kaupungista jo monen vuoden takaa. Pääsimme kurkistamaan miltä Tallinna näyttää hänen silmin ja kuulemaan, kuinka kaupungista on muotoutunut vuosien varrella hänelle toinen rakas kotikaupunki.
Tapaamme Alangon Põhjala Tap Roomin edessä Noblessnerissä joulukuisena iltana. Alangon Tallinnan asunnolta on lyhyt matka tähän tänä päivänä trendikkääksi tituleeratulle uudelle alueelle. Panimossa sattui olemaan tapaamisiltana yksityistilaisuus, mutta eipä hätää. Onneksi alueella on monta muutakin uutta vaihtoehtoa. Alanko johdattaa meidät pienen matkan päässä sijaitsevaan Patarei Burgeriin.
Ensimmäinen matka Tallinnaan legendaarisille Rock Summer -festareille -92
Sukelletaan hetkeksi menneeseen. Miten Tallinnasta tuli artistille tärkeä paikka ja kuinka hän päätyi hankkimaan kakkosasunnon kaupungista?
Alangon ensimmäinen Tallinnan -vierailu ajoittuu 90-luvun alkuun, tarkemmin vuoteen 1992. Viro oli elokuussa vuotta aikaisemmin julistautunut itsenäiseksi Neuvostoliitosta, kun Alangon luotsaama Neljä Ruusua kutsuttiin esiintymään Rock Summer -festareille. Koko Baltian alueella ainutlaatuinen festivaali toi Tallinnan Laululavalle vuosina 1988-1997 maailmanluokan artisteja. Vuoden 1992 festivaali jäi historian kirjoihin itsenäisyyden juhlana. Merkittävän tapahtuman johdosta ensimmäinen festivaalipäivä oli kaikille avoin ja Laululavalle kävi nelipäiväisen tapahtuman aikana yhteensä huikeat 120 000 juhlijaa.
Festarin pääesiintyjinä olivat tuolloin EMF ja Kid Creole & The Coconuts, Alanko muistelee. Lavalla nähtiin myös muun muassa Bonnie Tyler, Bob Geldof and His Happy Clubsters sekä monia muita legendaarisia kokoonpanoja. Tuolloin Suomenlahden yli eivät vielä seilanneet Viking Linen tai Tallinkin nopeat lautat. Alanko kertoo, että menomatka tehtiin Estonia New Linellä ja takaisin Helsinkiin seilattiin Georg Otsilla viisi pitkää tuntia.
Ensimmäisellä Viron reissulla muusikko tapasi myös tulevan vaimonsa. Nuori nainen jäi ensikohtaamisella mieleen, vaikka sillä kertaa ei vaihdettu vielä edes sanoja. Alanko kertoo, että ei uskaltautunut juttusille, mutta muisto lyhyestä tapaamisesta ei hälvennyt. Suhde lähti syvenemään vasta vuoden kuluttua, kun he kohtasivat seuraavan kerran.
Depeche Moden keikka Tartossa toi uusia ystäviä – suhde Viroon syveni
Patarei Burgerin nimikko-oluet on nyt nautittu ja on aika siirtyä seuraavaan ravintolaan. Noblessneriin avautuva drinkkibaari Kaif päästää meidät sisään, vaikka viralliset avajaiset ovatkin vasta seuraavana päivänä. Trendikäs Kaif on viihtyisä paikka, mutta ei sellainen baari, jossa Alanko kavereineen Tallinnassa viihtyy. Varsin maistuvien drinkkien jälkeen on aika jatkaa matkaa syvemmälle pohjoiseen.
Matkalla poikkeamme pelaamaan pikaiset pingis-pelit ja toteamassa artistin pelitaidot Volta Restossa ja ihmettelemässä entisen tehdasalueen muuntautumista asuin- ja toimistoalueeksi.
Ravintolassa esillä oleva pienoismalli uudesta ja modernista asuinalueesta mielessämme jatkamme matkaa seuraavaan kohteeseen, joka edustaa täysin erilaista ja eri aikakauden Tallinnaa, kuin taaksemme jäävä trendikäs Noblessner. Alanko johdattaa meidät Sitsimäen Kelderiin, jonka ovet ovat onneksemme auki. Ammattilaisten paikkana tunnettu vanha baari sulkee nimittäin ovensa jo alkuillasta, joten paikalle kannattaa mennä hyvissä ajoin. Laskeudumme kellaribaariin, jossa aika on pysähtynyt. Paikan omistaja tarjoaa meille suolakurkkuja ja maistattaa lakkahilloa. Tilaamme oluet sekä moldovalaista brandyä ja jatkamme tarinointia.
Toisen ja tähän mennessä viimeisimmän Viron keikkansa Alanko soitti yhtyeensä kanssa vuonna 1998 Bonnie & Clyde -nimisessä yökerhossa Olympia-hotellin alakerrassa. Bändi saapui Tallinnan satamaan, joka edellisen päivän itsenäisyysjuhlien jälkimainingeissa oli miltei autio. Juhlatuulella oli ollut myös paikallinen promoottori, joka saapui vastaanottamaan bändiä myöhässä ja silminnähden kankkusessa. Keikka sujui hyvin ja virolaisesta promoottorista, Lemosta, tuli Alangon hyvä ystävä ja myöhemmin myös hänen bestmaninsa.
Samana vuonna Alangon lempibändi Depeche Mode saapui keikalle Tartoon. Alanko ja hänen vaimonsa Tessa lähtivät Tallinnasta Lemon kyydissä katsomaan bändin keikkaa. Samalla suhde Viroon alkoi muotoutumaan ja pian Alanko huomasi, että Tallinnan kaveripiiri oli laajentunut merkittävän kokoiseksi porukaksi. Muusikon vierailut Tallinnaan tihenivät. Lahden toiselle puolelle vaivihkaa muodostunut iso joukko ystäviä, joiden luona Alanko vietti mielellään aikaa.
Kakkosasunto löytyi boheemista Kalamajasta
Noin kymmenen vuotta sitten Alangon perhe osti Tallinnasta myös kakkosasunnon. Pitkään etsinnässä ollut asunto löytyi tuolloin vielä epämääräisen maineen omaavasta Kalamajasta. Alanko kertoo, että Pohjois-Tallinnan uudenkarhean kerrostaloasunnon tullessa eteen, se tuntui heti omalta. Kymmenen vuotta sitten Kalamaja oli kuitenkin kaikkea muuta kuin trendikäs alue. Alangon mukaan naapurustossa oli nättejä puutaloja, mutta muuten kaupunginosa oli tuolloin suorastaan ankea. Uudella kotikadulla ei ollut kunnollisia katuvaloja ja lähettyvillä palveli ainoastaan pari kivijalkakauppaa.
Kalamaja oli kymmenen vuotta sitten kirjaimellisesti hämäräperäinen paikka. Alanko naurahtaa kertoessaan viereisen talon kaupasta, jonka nimeä ei kukaan tiennyt. Kaupassa myytiin pääosin perunoita, nauriita, sianihraa ja kaljaa. Kauppaan sytytettiin valot vasta, kun asiakas tuli sisään. Muuten kauppa oli aina pimeänä. Alueen tulevaa suosiota perhe ei tuolloin vielä osannut ennustaa, vaikka arvelivat, että lähellä keskustaa ja meren läheisyydessä sijaitseva asunto ei voi olla kovin huono investointi.
Lasten ollessa alle kouluikäisiä perhe vietti miltei puolet vuodesta Tallinnassa. Nykyisin koko perhe käy kaupungissa muutaman kerran vuoden aikana. Alanko itse hyppää Tallinnan lauttaan aina aikataulun salliessa ja viettää muutaman yön kaupungissa joko ihan yksinään, vaimon tai kavereiden kanssa. Viime aikoina keikat ja lapsiarjen pyöritys ovat pitäneet artistin kiireisenä ja vierailut Tallinnaan ovat olleet liian harvassa.
Siltsimäen Kelderin aikakapselissa kello alkaa näyttää sen verran paljon, että ammattilaisten paikkana tunnetun baarin sulkemisaika alkaa olla käsillä. Hyppäämme jälleen taksiin ja tällä kertaa määränpäänä on Sveta Baar, jossa trendikkäät hipsterinuoret ja muut naapuruston asukkaat tykkäävät viettää iltaa sulassa sovussa. Svetan upottavilla sohvilla keskustelumme kulkeutuu menneisyydestä tähän päivään.
Nykyisin Alanko nauttii Tallinnassa ystävien seurasta ja käy katsomassa pelejä
Tallinnassa vieraillessa Alanko tykkää kävellä ja fillaroida ympäri kaupunkia. Hän kokee saavansa kaupungista paljon inspiraatiota ja etenkin ennakkoluuloton arkkitehtuuri, joka yhdistää rohkeasti uutta ja vanhaa, on muusikon mieleen. Tyypilliselllä tallinnanreissulla hän tapaa ystäviään, harrastaa urheilua ja käy katsomassa korispelejä. Alanko kiittelee Tallinnan rentoa tunnelmaa. On mukavaa, että Saku Areenalla voi juoda olutta samalla, kun nauttii matsista ja kahvilasta saa Irish Coffeen takeway-mukiin niin halutessaan.
Alanko viettää eniten aikaa Pohjois-Tallinnan kotinurkilla, mutta tallinnalaisten ystävien kanssa hän vierailee mielenkiintoisissa paikoissa ympäri kaupunkia. Hän kehuu mm. Lasnamäellä sijaitsevaa autenttista korealaista ravintola Annönia.
Muusikko suosittelee myös muillekin tutkimusretkiä vanhankaupungin ulkopuolelle. Kävellessä sinne tänne ristiin rastiin löytyy aina uusia ravintoloita ja paikkoja. Erityisesti kiivaaseen tahtiin kehittynyt Kalamaja tarjoaa paljon nähtävää ja kivaa tekemistä. Jokaisella Tallinnan reissulla voi huomata kulmille auenneen jotain uutta. Hän kehottaa myös tutustumaan Balti Jaama torin ruokakojuihin sekä Tallinnan toisen ison torin, Keskturgin, mielenkiintoiseen valikoimaan ja ainutlaatuiseen tunnelmaan. Hän huomauttaa, että harvassa paikassa on enää jäljellä samaa toritunnelmaa, jossa ylätasolla myydään nappiverkkareita ja alakerran kauppahallissa lihaa. Alanko on myös kiinnostunut virolaisesta taiteesta ja käy fiilistelemässä sitä Kadriorgissa sijaitsevassa virolaisen taiteen museossa Kumussa.
Vaikka ostoskeskukset eivät kuulu Alangon lempipaikkohin, Tallinnan uusin ostoskeskus T1 saa artistilta kehuja. Kun perhe haluaa shoppailla, Alanko suuntaa kauppakeskuksen erinomaisiin ravintoloihin. Yläkerrassa sijaitsevien ravintoloiden terassilta on upeat näkymät yli Tallinnan. Myös T1:ssä sijaitseva Intsikurmu-myymälä kuuluu hänen suosikkeihinsa. Intsikurmu-festivaalin konseptin kauppakeskukseen tuovasta myymälästä löytyy mm. pingispöytä ja paljon muuta mielenkiintoista nähtävää.
Tallinna näkyy myös artistin musiikissa
Alanko ei ole keikkaillut Tallinnassa 90-luvun jälkeen, mutta kaupungissa vietetty aika näkyy hänen musiikissaan. Esimerkiksi Sininen sunnuntai -kappaleen musiikkivideo kuvattiin Linnahallissa. Entisen kulttuurikeskuksen neuvostoarkkitehtuuri viehätti Alankoa ja sen sisältä löytyvä upea konserttisali narikoineen tarjoaisi oivalliset puitteet videoon. Kuvauslupaa suljettuun Linnahalliin ei suomalaisen instanssin kautta meinannut hellitä, mutta onneksi virolaisen ystävän avulla ovet aukesivat yhdellä puhelinsoitolla ja Alangon visio videosta saatiin toteutettua.
Tallinna tarjoaa muusikolle ehtymättömästi inspiraation lähteitä. Monta biisiä on saanut alkunsa Kalamajan katuja tallatessa ja laivassa Suomenlahtea ylittäessä. Esimerkiksi Neljän Ruusun Tallinnan aallot -kappaleeseen on onnistuneesti vangittu kaupungin boheemi henki ja historia.
Tulisiko Alanko keikalle Tallinnaan vielä joku päivä? Mikäli legendaarinen Rock Summer heräisi henkiin, Alanko lupaa, että Neljä Ruusua nousisi lavalle ilolla ja epäröimättä. Tällä hetkellä kuitenkin kotimaan keikat pitävät artistin kiireisenä. Kalenterissa on merkintöjä aina vuodeksi eteenpäin. Viroa sujuvasti puhuva Alanko ei ole maan musaskenessä kovin syvällä, mutta tuntee ja tietää muutamia artisteja, kuten Suomessakin suositun Nublun.
Sveta Baarissa ilta on vasta aluillaan, mutta meidän on aika lähteä kotiin päin. Alanko suuntaa Kalamajan puutalojen reunustamille kaduille. Pari yötä Tallinnassa ja sitten hän suuntaa taas takaisin kotiin. Tallinna kutsuu jälleen, kun Alangon kalenterista löytyy seuraavan kerran vapaita päiviä.
Kulje Ilkka Alangon jalanjälkiä Tallinnassa ja vieraile näissä paikoissa:
- Kannu Körts – Mustamäen perukoilla sijaitsevassa baarissa on aistittavissa saksalaista tunnelmaa, johon kuuluu olennaisesti olut, musiikki ja pubiruoka.
- Sitsimäe Kelder – ammattilaisten paikka, jossa aika on pysähtynyt. Suuntaa tänne, kun haluat fiilistellä Pohjois-Tallinnan menoa hipsterialueen ulkopuolella.
- Ufo pubi – keskustassa sijaitseva kellaribaari, joka autenttisuudessaan legendaarinen.
- Ariran – korealainen ravintola Telliskivi-kadulla. Ravintolan omistaja on tullut 70-luvulla Pohjois-Koreasta Tallinnaan. Mukava vanha mies jutustelee mielellään asiakkaiden kanssa ja tarjoaa ginseng-juurista tehtyä viinaa, joka hänen mukaansa parantaa potenssia.
- Depeche Mode -baari – Alangon suosikkibändille omistettu baari vanhassakaupungissa, jossa saa useimmiten olla ihan rauhassa.
- T1-ostoskeskus – hyviä ravintoloita, terassit näköalalla ja pienten erikoiskauppojen lisäksi paljon taidetta ja muuta ei-kaupallista aktiviteettiä.
- Derevjaška baar – Trammibaarinakin tunnettu 1 ja 3 ratikkalinjojen päätepysäkillä sijaitsevassa baarissa on menoa ja meininkiä.
- Korealainen ravintola Annön tarjoilee autenttisia korealaisia makuja Lasnamäellä.
- Living Room ät osoitteessa Kopli 4 on Tallinnassa asuvien suomalaisten kohtauspaikka.
- Balti Jaama Turgin ruokakojut, toritunnelma ja antiikkiosasto
- Sveta baari – Telliskiven kotoisa baari-yökerho, jossa hipsterit ja naapuruston asukkaat viettävät sulassa sovussa aikaa.
- Kolm Lõvi – Keskellä trendikkäintä Kalamajaa sijaitseva baari, joka tarjoaa aikamatkan 90-luvulle. Edullista olutta sekä kilohailileipiä. Baari on yleensä auki kuuteen saakka aamulla.
- TOPS Kalamajan boheemi baari, jossa Tallinnan kulttuurialan ihmiset viihtyvät. TOPSissa vietetty ilta saattaa helposti keikahtaa jatkojen puolelle paikallisten kulttuurivaikuttajien kanssa.