Fotografiska Tallinna


Kansainvälisesti noteerattu ruotsalainen valokuvataiteen museo Fotografiska avautui Tallinnaan. Tallinnan taidekeskus on tukholmalaislähtöisen museon ensimmäinen ulkomaille avattu Fotografiska. Seuraavaksi museo avautuu Lontooseen ja New Yorkiin. Museon avaaminen Telliskiven luovaan keskukseen on ehdottomasti luottamuksen osoitus tämän pienen kaupungin kulttuuritarjontaa ja -mahdollisuuksia kohtaan. Eikä suotta, Tallinnassa yleisöä taiteelle ja kulttuurille löytyy hyvin ja kaupungissa on paljon lahjakkaita taiteilijoita. Fotografiska Tallinna on valokuvataiteen museon lisäksi myös tapaamispaikka, koti hyvälle musiikille, designille, kulinaristisille nautinnoille sekä kasvualusta uusille ja ennakkoluulottomille ajatuksille.

Fotografiska Tallinna
Fotografiskan taidepuodista voi ostaa näytillä olevasta valokuvataiteesta tehtyjä julisteita kotiin viemiseksi.

Yksi Fotografiskan perustajista, Jan Broman kertoo, että ihan Kivi, Paper, Käärid -ravintolan kyljessä oleva rakennus täytti kaikki heidän toiveensa. Sijainti ei voisi olla museolle sopivampi, sillä se on ihan keskellä luovan Telliskiven alueen hulinaa, ravintoloiden ja tapahtumatilojen keskellä. Fotografiska avaa vahvasti esitellen neljän valokuvataiteilijan töitä.

Fotografiska Tallinna
Fotografiskan alakerrasta löytyy viihtyisä kahvila ja ylimmässä kerroksessa sijaitsee tasokas ravintola.

Jimmy Nelsonin Homage to Humanity ottaa kantaa kulttuurien monimuotoisuuden säilyttämiseen esittelemällä alkuperäiskansoja paratiisimaisissa maisemissa. Suomalaisen Pentti Sammallahden kuvissa on maisemia, luontoa ja paljon liikettä. Kauniisti asetellut valokuvat eivät ole sommiteltuja. Sammallahdella on erinomainen silmä löytää oikeita kuvakulmia, hetkiä ja tunnetiloja. Edesmennyt virolainen taiteilija Anna-Stina Treumund omisti työnsä entisten neuvostomaiden feministien, lesbojen tai perinteiseen naisen malliin kuulumattomien naisten tarinoiden kertomiseen. Norjalainen Anja Niemi taas luo kauniilla kuvillaan tarinoita, joissa pastellin värisissä sommitelmissa taiteilija itse muuntautuu niiden päähenkilöiksi.

Fotografiska Tallinna
Pentti Sammallahden työt ovat esillä syyskuuhun 2019 saakka.

Tallinnan Fotografiskan näyttelyt levittäytyvät kolmeen kerrokseen. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee viihtyisä kahvila ja taidekauppa, josta voi ostaa muun muassa näyttelyissä esillä olevia valokuvia julisteina. Kaupasta löytyy myös paljon muuta, kuten taidekirjoja, muistivihkoja, t-paitoja ja kyniä. Ylimmässä kerroksessa sijaitsee Fotografiskan ravintola, jossa on myös upea kattoterassi. Tukholmassa museon ravintola on nopeasti saavuttanut suuren suosion ja sinne tullaan nauttimaan ja viettämään aikaa, vaikka museossa ei kävisikään. Tallinnan Fotografiskan ravintola avaa virallisesti 27.6.2019, mutta tiloissa toimii jo baari ja tarjolla on myös pientä naposteltavaa.   

Fotografiska Tallinna
Jimmy Nelsonin kantaa ottavissa kuvissa alkuperäiskansat esiintyvät upeissa ympäristöissä.

Fotografiskan avautuminen nosti Tallinnan kulttuuritarjonnan ihan uudelle tasolle. On hienoa huomata, että kansainvälisesti menestynyt taidemuseo avaa toisen pohjoisen museon nimenomaan Tallinnaan, eikä esimerkiksi Osloon tai Helsinkiin. Fotografiska on ehdottomasti taas yksi hyvä syy tehdä viikonloppureissu Tallinnaan. Vaikka taidenäyttelyistä ei olisikaan kiinnostunut, kätkee museorakennus sisälleen kahvilan, tapahtumakeskuksen, taidekaupan ja erittäin hyvätasoisen ravintolan. Kannattaa ehdottomasti poiketa vaikkapa viinilasillisella Fotografiskan kattoterassilla.

Nettisivut: www.fotografiska.com/tallinn

Aukioloajat:

Su-Ti 09.00 – 23.00

To- La 09.00 – 01.00

Osoite: Telliskivi 60a/8

Muita museoita ja näyttelyitä Tallinnassa:

Fotografiska Tallinna
Anja Niemi kertoo taiteestaan.
Fotografiska Tallinna
Norjalaisen Niemen valokuvat ovat kauniita tarinoita, joissa taiteilija itse esiintyy päähenkilönä.


©2019 - Parastatallinnassa.com

Log in with your credentials

Forgot your details?