Vabamu


Vabamu -museo esittelee Viron lähihistoriaa. Museo on omistettu Viron miehityskauden tapahtumiin, kansan vastarinnasta kertoviin tarinoihin sekä uudelleenitsenäisyydelle ja vapaudelle. Toompealla sijaitsevassa museossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä sekä pysyvä näyttely ”Rajaton vapaus”. Vabamu -museo haluaa valistaa ja osallistaa virolaisia ja Virossa vierailevia ulkomaalaisia miettimään lähihistoriaa. Museo haluaa myös muistuttaa vapauden hauraudesta sekä puolustaa vapautta ja oikeudenmukaisuutta. Vabamu -museosta löytyy lukuisia tarinoita ihmisyyyden vastaisista rikoksista, joita tapahtui ihan meidän naapurissamme vain muutama vuosikymmen takaperin.

Vabamu

Pysyvä näyttely, Rajaton vapaus, koostuu viidestä osasta ja se pyrkii kertomaan Viron miehityksen ajasta ja matkasta uudelleenitsenäisyyteen ja lopulta vapauteen tarinoiden, graafisten esitysten sekä visuaalisten elementtien avulla. Ensimmäinen ja toinen osa näyttelyä kertovat epäinhimillisyydestä, jota kansa joutui kokemaan sekä maanpaosta, johon neuvostomiehitys osan kansasta ajoi. Kolmas ja neljäs osa käsittelevät Neuvosto-Viroa sekä neuvostokansalaisen arkipäivää ja uudelleenitsenäistymistä sekä laulavan vallankumouksen aikaa. Viides ja viimeinen osa näyttelystä on omistettu vapaudelle. Vapautta käsitellään myös velvollisuuksien kautta. Näyttely tuo hienosti tänäkin päivänä ympäri maailman erittäin ajankohtaisen teeman moniulotteisuuden sekä haurauden.  

Vabamu

Toinen Vabamu -museon pysyvä näyttely sijaitsee Pagari-kadulla.  Osoitteessa Pagari 1 toimi maaliskuussa 1918 heti Viron tasavallan itsenäisyysjulistuksen jälkeen maan väliaikainen hallitus. Rakennuksen uumenista on myös johdettu Viron vapaussotaa. Kauniin jugend-rakennuksen menneisyydessä on tapahtunut myös hirvittäviä asioita, sillä se toimi Viron sosialistisen neuvostotasavallan sisäasiain kansankomissariaatin eli KGB:n päämajana miltei puoli vuosisataa.  Nykyään talo toimii taas alkuperäisessä tarkoituksessaan asuinrakennuksena sekä näyttelypaikkana. Pysyvä näyttely ”KGB:n tarina” kertoo talon tapahtumista aikoina, jolloin siellä yritettiin murtaa virolaisten henkinen selkäranka. Näyttelyssä pääsee tutustumaan vankiselleihin ja rikoksiin, mitä talossa tapahtui.

Vabamu

Vabamu -museo on vaikuttava kokemus ja avaa Viron lähihistoriaa konkreettisin keinoin. Museossa on saatavilla opastusta myös suomeksi ja näyttelyt sopivat hyvin kaikenikäisille kävijöille.

Osoite: Toompea tn 8 (KGB:n päämaja sijaitsee osoitteessa Pagari 1)

Nettisivut: https://www.vabamu.ee/

Aukioloajat:

Lokakuu-huhtikuu ti-su 11.00 – 18.00

Toukokuu-syyskuu ma-su 10.00 – 18.00

Lippujen hinnat:

Aikuiset 11 €, lapset, eläkeläiset ja opiskelijat 7€, perhelippu 23 €

KGB:n vankisellien aukioloajat:

Lokakuu-huhtikuu ma-su 11.00 – 18.00

Toukokuu-syyskuu ma-su 10.00 – 18.00


KGB:n vankisellien lippujen hinnat:

Aikuiset 7 €, lapset, eläkeläiset ja opiskelijat 4 €, perhelippu 11 €

Yhteisliput Vabamuun ja KGB:n vankiselleihin: Aikuiset 14 €, lapset, eläkeläiset ja opiskelijat 9 €, perhelippu 29 €©2019 - Parastatallinnassa.com

Log in with your credentials

Forgot your details?