Patarein vankila on ollut pitkään tyhjillään, eikä yleisöllä ole ollut vuosiin asiaa sen porttien sisään. Nyt Tallinnan pohjoisrantaan, Lennusadaman ja Linnahallin väliin sijoittuvan pahamaineisen vankilan ovet ovat avautuneet yleisölle.
Patarein vankila oli toiminnassa vuosina 1920-2002
Rakennukseen on koottu näyttely Communism is a prison, joka kertoo yleisemmin kommunismista ja neuvostoaikaisesta vankilasta. Patarei rakennettiin alunperin meripuolustuslinnakkeeksi Tsaarin-Venäjän aikaan ja sittemmin se toimi vankilana aina vuodesta 1920 vuoteen 2002 saakka.
Rakennusta ei rahanpuutteen vuoksi juurikaan ajan saatossa ole kunnostettu tai modernisoitu, ja se on tänä päivänä suunnilleen samassa tilassa, kuin mitä se oli Stalinin vainojen aikaan.
Vankila käsittelee kommunismia yksilön kokemuksien kautta
Aurinkoisena päivänä meri kimaltelee kauniisti jylhänä nousevan rakennuksen vieressä. Vankilat ikkunat antavat meren suuntaan. Sinne aikoinaan suljetut “porvarinationalistit” tai “kansanviholliset” tuskin pääsivät ihailemaan muutaman metrin päässä lainehtivaa Suomenlahtea.
Aiemmin vankilaa on saanut tarkastella vain ulkoapäin, mutta nyt punakeltaiset kyltit johdattavat sisään. Sisäpihalla ensimmäisenä vastaan tulevat koirankopit, joissa asustivat vankilan vahtikoirat.
Niiden vieressä on rivissä ulkoilukoppeja, joissa vangit saivat jaloitella päivittäin muutamia kymmeniä minuutteja. Ulkoilukopit eivät ole paljoakaan koirien koppeja isompia, eikä sään suojaa ole, toisin kuin koirilla. Pihassa kaikuu vartijoiden askeleet ja koirien haukunta. Tunnelma keskellä kirkasta päivää on aavemainen.
Vankilan sisällä on kylmää ja kosteaa. Eteisestä voi napata viltin harteilleen suojamaan paksujen seinien kolkkona hohkaavaa kylmyyttä vastaan. Näyttely kuljettaa käytäville, joissa on rivi toisensa jälkeen sellejä.
Niissä on esillä kiinniotettujen tarinoita ja esineitä. Karuissa selleissä on istunut kymmeniä tuhansia poliittisia vankeja; maanviljelijöitä, opettajia, liikemiehiä ja virkamiehiä. Tavallisia ihmisiä, jotka eivät taipuneet kommunistisen aatteen alle ja joutuivat sen vuoksi kärsimään tai jopa menettämään henkensä.
Surullinen ja koskettava, mutta vierailun arvoinen
Oikeista ihmisistä ja tapahtumista kertovat tarinat ovat koskettavia ja niitä on elävöitetty ääniefekteillä ja seinille heijastetuilla kuvilla. Patarein näyttely käsittelee kommunismia yksilöiden kokemusten kautta, mutta aatetta käsitellään myös laajemmin keskittyen lähinnä Stalinin aikakauteen.
Kävijää kierrätetään ympäri vankilan käytäviä ja huoneita, joissa vankeja oli pahimmillaan kolme kertaa enemmän, kuin mihin vankilan huoneet olivat alun perin suunniteltu. Vaikka vankilaa laajennettiin kahdesti, nukkumapaikat olivat kortilla ja yhteissängyissä nukuttiin kuin sillit purkissa.
Voi vain kuvitella minkälaista kurjuutta vangit ovat kokeneet ahtaaksi käyvässä vankilassa, joka on talvisin varmasti hyytävän kylmä.
Lukemattomien sellien, kuulusteluhuoneiden ja peseytymistilan jälkeen näyttely päättyy teloitushuoneeseen. Siellä vangille luettiin pikaisesti tuomio ennen laukauksen kajahtamista.
Kävijä saa pientä makua kokemuksesta, kun aseen pamahdusta demonstroiva ääniefekti kaikuu ympäri tyhjää huonetta ja saa sydämen hyppäämään kurkkuun. Vaikka näyttely on todella mielenkiintoinen, ulos astuessa auringon lämpö tuntuu erityisen hyvältä ja takana sulkeutuvaa ovea ei tee mieli avata heti uudestaan.
Communism is a prison on koskettava ja hienosti toteutettu näyttely, jossa kävijä voi samaistua vankilan oloihin sekä saada ehkä pienen ymmärryksen siitä, minkälaista elämä muurien sisällä on ollut.
Aihe on raskas ja näyttely surullinen, mutta suosittelemme ehdottomasti sen kokemista. Patareihin on lyhyt kävelymatka satamasta ja pääsylippu näyttelyyn on edullinen. Sisäänpääsymaksu on ainoastaan viisi euroa. Näyttely on avoinna lokakuuhun saakka.
Viron miehityskauden tapahtumia esittelee myös Vabamu -museo
Aikataulut ja yhteystiedot
Katso myös Patarein vankilan nettisivut.
Osoite: Suur-Patarei 28, 10415 Tallinn
Aukioloajat:
Ti-Su 10.00 – 18.00
Pääsylippu maksaa 5 euroa.
Patarein vankila Google mapsissa: