Sataman vieressä merelle tähyilevä betoninen ja synkän näköinen Linnahall oli neuvostoaikaisen Viron viihde- ja kulttuurikeskus. Valtavan kokoisen harmaanpuhuvan rakennuksen sisuksiin kätkeytyy mm. jääkiekkokaukalo sekä uskomattoman upea konserttisali.
Linnahallin suojissa on myös toiminut monien yritysten toimistoja sekä suosittu yökerho. Linnahallilla on lisäksi oma helikopterin laskeutumiskenttä, johon Copterlinen aikoinaan lensi sekä tietysti myös satama, josta muutama vuosi sitten konkurssiin hakeutuneen Linda Linesin katamaraanit lähtivät Helsinkiä kohden.
Linnahall valmistui Moskovan olympialaisia varten vuonna 1980
Moskovan kesäolympialaisia varten kaivattiin paikka purjehduskilpailulle ja se löytyi Tallinnasta. Linnahall valmistui vuonna 1980 purjehduskilpailun näyttämöksi. Miltei kymmenen vuotta rakennus on ollut tyhjillään. Vuonna 2009 jääkiekkokaukalo suljettiin yleisöltä ja seuraavana vuonna myös konserttisalin ovet sulkeutuivat. Sittemmin rakennus on valitettavasti jäänyt vaille huomiota ja kunnostusta ja se on päässyt rapistumaan melko huonoon kuntoon.
Osio, jossa jääkiekkokaukalo sijaitsee, on sortumisvaarassa ja sinne ei ole tällä hetkellä kenelläkään asiaa. Konserttisaliin ja muihin rakennuksen osioihin voi päästä kurkkaamaan mikäli on onnekas ja pääsee harvoin järjestetyille opastetuille kierroksille. Linnahallin ulkotilat ovat sen sijaan tälläkin hetkeillä avoinna ihan kaikille.
Rakennuksen katto ja muut tasot ovat suosittuja illanviettopaikkoja etenkin lämpiminä kesäiltoina. Näkymä merelle houkuttelee paikalle paljon ihmisiä seurustelemaan ja nauttimaan auringonlaskusta. Valitettavasti betonirakenteet alkavat olla huonossa kunnossa myös ulkoa ja joitain osiota on nykyisin aidattu.
Suojellun rakennuksen kohtalo on avoin
Tänä päivänä Linnahallin kohtalo on avoin. Tallinnan kaupunki suunnitteli suorittavansa peruskorjauksen rakennukseen vuonna 2015. Mittavaa korjausurakkaa ei kuitenkaan koskaan aloitettu. Rakennus on suojeltu, mutta myös sen purkamista on väläytelty julkisissa keskusteluissa.
Linnahallin suunnittelusta vastasivat virolaiset arkkitehdit Raine Karp ja Riina Altmäe. Futurististinen ja näyttävän monumentin soisi näkevän vielä loisteliaita päiviä. Linnahallin 4800 -paikkainen amfiteatteri on henkeäsalpaavan upea ja muutenkin koko rakennus on epätavanomaisuudessan niin uniikki, että olisi harmi, jos se häviäisi Tallinnan rantaviivasta.
Linnahallissa kuvattiin Christopher Nolanin uusinta leffaa
Linnahall on noteerattu myös nykyajan viihdeteollisuudessa ja ihan muutama kuukausi sitten siellä kuvattiin kuuluisan Hollywood -ohjaajan Christopher Nolanin uusinta elokuvaa Tenetiä. Elokuvan kohtauksia kuvattiin myös muualla Tallinnassa, joten tuttuja maisemia voi bongata jo elokuvan uunituoreesta trailerista. Linnahall on toiminut kuvauspaikkana myös suomalaisten bändien musiikkivideoissa. Esimerkiksi Tallinnassa paljon aikaa viettäneen Ilkka Alangon Neljä Ruusua bändin yksi musiikkivideo on siellä kuvattu.
Hollywood -tason tuotantoja nähdään toivottavasti myös Linnahallissa tulevaisuudessa. Kovan rahan tuotantoja Tallinnaan on odotettavissa joka tapauksessa lähitulevaisuudessa, sillä Paljassaareen rakentuva valtava Tallinn Film Studios tarjoaa lavasteet ja studiot suuren maailman malliin.
Vaikka tällä hetkellä Linnahallin ovet ovatkin tiukasti säpissä, kannattaa tämän sataman vieressä olevan rakennuksen katolle kavuta ihailemaan rakennuksen karua estetiikkaa sekä merimaisemaa.
Linnahallin merenpuoleisessa nurkassa muuten palaa lamppu, jota ei ole sammutettu moneen kymmeneen vuoteen. Vaikka koko kaupungin sähköt katkeaisivat, lamppu ei sammu, sillä se on kuulemma yhdistetty suoraan Narvan sähkövoimalan virtaan. Toivon mukaan lamppu saa palaa vielä monta vuotta ja Linnahall otettaisiin jälleen kaupunkilaisten käyttöön niin sisältä kuin ulkoa.
Linnahallin tulevaisuus näyttää lupaavalta – Tallink aikoo rakennuttaa uuden sataman
Tallinnan kaupunki, Tallink ja sijoitusyhtiö Infortar ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen Linnahallin kehittämisestä. Suunnitelmissa on uusi satama, konserttikeskus sekä kauppakeskus. Kunnostuksessa otetaan huomioon Linnahallin historia huomioon ja osapuolet ovat sitoutuneet noudattamaan kunnostuksen vaatimia erityisvaatimuksia. Rakennuksen kunnostamisesta järjestetään arkkitehtuurikilpailu. (Lähde: HS, 26.2.2020)