Jarrujärjestelmä on yksi auton turvallisuuden ja suorituskyvyn kannalta tärkeimmistä kokoonpanoista. Se varmistaa, että auto pysähtyy turvallisesti kaikissa tilanteissa.
Vaikka jarruja käytetään joka ikisellä automatkalla, monilla auton omistajilla vaikuttaa olevan hankaluuksia tunnistaa niiden vikojen oireita. Pahimmillaan piilevät ongelmat räjähtävät käsiin juuri väärällä hetkellä ja lopputuloksena on vähintään peltivaurio, pahimmillaan jotain paljon vakavampaa.
Miten auton jarrut toimivat?
Auton jarrujärjestelmä koostuu useista osista, jotka tekevät yhteistyötä auton hidastamiseksi ja pysäyttämiseksi. Havainnollistetaan esimerkin kautta: suositussa Nissan Qashqai -automallissa käytetään hydraulista jarrujärjestelmää, joka on yleisin nykyautoissa käytettävä jarrutyyppi. Kun kuljettaja painaa jarrupoljinta, pääsylinteri aktivoituu ja tuottaa painetta jarrunesteelle. Jarrunesteen paine työntää jarrupalat Nissan Qashqain jarrulevyjä vasten. Seurauksena syntyy kitkaa, ja auton vauhti hidastuu.
Monissa nykyautoissa jarrut on varustettu edistyneillä lisätoiminnoilla ja -ominaisuuksilla. Nissan Qashqaissa käytetään esimerkiksi autonomista forward emergency braking -hätäjarrutusta. Auton sisäänrakennettu tutkajärjestelmä tarkkailee edessä olevia esteitä. Mikäli edessä on este, toiminto reagoi kolmella tavalla. Ensin se lähettää äänimerkin, joka varoittaa, että väli esteeseen on pienenemässä. Jos kuljettaja ei reagoi, järjestelmä aloittaa osittaisen hätäjarrutuksen. Jos este tulee vielä lähemmäs, jarrutusta tehostetaan, jolloin onnettomuus voidaan mahdollisesti välttää kokonaan. Vuoden 2023 Qashqai sisältää myös automaattisen hätäjarrutuksen (AEB), joka voi puuttua tilanteeseen entistäkin tehokkaammin estääkseen törmäykset ilman kuljettajan toimenpiteitä. Jos sinua kiinnostaa lukea lisää Qashqain käyttökokemuksesta, apu.fi kertoi millaista tuollaisella autolla on ajaa.
Yleisiä merkkejä siitä, että jarrujärjestelmä on jotain vikaa
Jarruissa on useita kuluvia osia, joten parhaatkin jarrut vaativat ennemmin tai myöhemmin kuljettajan huomiota. Jarruvikojen ehkäisemiseksi ja turvallisuuden varmistamiseksi kannattaa opetella tunnistamaan yleisimmät viat.
- Epätavalliset äänet jarrutuksen aikana
Jos kuulet jarrutuksen aikana korkeaa vinkumista, kitinää tai raastavaa ääntä, jotain on selvästi vialla. Saattaa olla, että jarrupalat ovat kuluneet niin paljon, että metalliosat hankautuvat jarrulevyjä vasten. Vinkuvat äänet merkitsevät yleensä sitä, että jarrupalat ovat ohuet, kun taas raastavat äänet viittaavat vakavampiin vaurioihin. Kaikenlaiset äänet vaativat välitöntä huomiota, sillä niiden huomiotta jättäminen voi vahingoittaa paitsi jarruja, myös useita muita osia.
- Jarrutusmatkan kasvaminen
Kestääkö auton täydellisessä pysähtymisessä kauemmin kuin ennen? On syytä huoleen. Jarrutusmatkan pidentyminen voi johtua kuluneista jarrupaloista, jarrusatulan viasta tai jarrunesteen paineen laskusta. Ongelma kasvattaa onnettomuusriskiä merkittävästi.
- Tärinä tai tärinä jarrutuksen aikana
Jos tunnet tärinää jarrupoljinta painaessasi, jarrulevyt ovat saattaneet vääntyä. Niiden tulisi olla sileät, jotta jarrupalat pystyvät koskettamaan niiden pintoja tasaisesti ja varmistamaan vaivattoman pysähdyksen. Jarrulevyjen vääntyminen aiheuttaa epätasaista kitkaa ja tärinää. Jarrujärjestelmä kuluu nopeammin ja jarrutusteho heikkenee.
- Jarrupoljin tuntuu pehmeältä tai kovalta
Jos jarrupolkimessa ei juurikaan tunnu vastetta vaan painuu helposti lattiaan asti, jarrunestettä on voinut vuotaa ulos tai hydraulijärjestelmässä voi olla muunlaista häikkää. Toisaalta jos jarrupoljin tuntuu epätavallisen kovalta, jarrutehostimessa voi olla vikaa. Molemmat ongelmat heikentävät jarrujärjestelmän tehoa, ja niihin on puututtava välittömästi.
- Auto puoltaa jarrutuksen aikana
Jos ajoneuvosi puoltaa jarrutettaessa jommalle kummalle sivulle, jarrupalat voivat olla kuluneet epätasaisesti tai jossakin jarrusatulassa voi olla vika. Epätasainen jarrutus vaikeuttaa auton hallintaa erityisesti hätäjarrutuksen aikana, joten kyseessä on vaarallinen oire, jota ei pidä jättää huomiotta.
- Varoitusvalojen syttyminen
Useimmissa nykyautoissa on jarrujen varoitusvalot kojelaudalla. Jos jarrujärjestelmän varoitusvalo syttyy, se voi tarkoittaa mitä tahansa jarrunesteen vähyydestä elektronisen jarrujärjestelmän toimintahäiriöön. Ota varoitusvalojen syttyminen aina vakavasti.
- Jarrunesteen taso on matala
Jarruneste varmistaa hydraulijärjestelmän toiminnan. Nesteen vuotaminen tai jarruosien kuluma voi johtaa liian matalaan jarrunesteen tasoon, jolloin järjestelmä ei pysty tuottamaan tarvittavaa painetta auton pysäyttämiseksi. Jarrutusteho heikkenee ja onnettomuusriski kasvaa.
- Pääsylinterin vioittuminen
Viallinen pääsylinteri voi johtaa etenkin jarrupolkimen vasteen heikkenemistä. Jarruttamiseen tarvittavaa painetta ei meinaa syntyä, sillä sylinteri ei pysty ylläpitämään hydraulista painetta jarruputkissa. Pääsylinterin vioittumiseen johtavia tekijöitä ovat useimmiten sisäinen kuluminen ja jarrunesteen vuodot.
- Jarrusatulan juuttuminen
Jarrusatulan jumiutuminen aiheuttaa jarrutuksen epätasaisuutta ja saattaa aiheuttaa ajoneuvon puoltamisen jommalle kummalle sivulle. Juuttuminen tapahtuu, kun jarrusatulan mäntä ei enää pääse liikkumaan ruostumisen, lian tai kuluneiden tiivisteiden vuoksi. Jarrupala ei irtoa jarrulevystä kunnolla, se ylikuumenee ja kuluu nopeammin.
- ABS-ongelmat
Lukkiutumattoman jarrujärjestelmän eli ABS:n ongelmat on helppo havaita ABS-varoitusvalon syttymisestä. Tyypillisiä oireita ovat jarrupolkimen ”sykkiminen” ja jarrutusmatkan kasvaminen. ABS-ongelmat johtuvat tyypillisesti viallisista antureista ja/tai johdoista tai viallisesta ABS-ohjausmoduulista. Ne heikentävät järjestelmän kykyä estää pyörien lukkiutuminen.
- Outo haju
Outo palaneen haju jarrutettaessa viittaa yleensä ylikuumentuneisiin jarruihin. Jarrut ylikuumenevat tavallisimmin liiallisen rasituksen, voimakkaan puoltamisen, jarrupalojen juuttumisen, jarrusatulan jumiutumisen tai seisontajarru kytkettynä ajamisen seurauksena. Ylikuumeneminen heikentää jarrujen tehoa ja voi vaurioittaa jarrun osia.
- Jarrujen laahaaminen
Jarrujen laahaaminen tarkoittaa, että jarrupalat eivät jarrutuksen päätyttyä irtoa jarrulevystä kokonaan. Syntyy jatkuvaa kitkaa. Ongelma voi johtua juuttuneesta jarrusatulasta, jarrujen virheellisestä säädöstä tai jarrunesteen pilaantumisesta. Laahaavat jarrut nopeuttavat jarrupalojen kulumista merkittävästi. Jarrut voivat myös ylikuumentua ja polttoainetehokkuus heikentyä.
Milloin on syytä viedä auto korjaamolle?
Jarrujärjestelmät voivat olla uskomattoman monimutkaisia. Vaikka tavallinen jarrupalojen vaihto on helppo suorittaa itsekin, vaikeammat ongelmat kannattaa jättää ammattilaisten tarkastettavaksi ja korjattavaksi. Jos varoitusvalo palaa ilman selvää syytä, kuuluu epätavallista ääntä ja jos jarrutusteho on heikentynyt huomattavasti, vie auto korjaamolle tarkastettavaksi.