Nyt kun maailma ympärillä hiljenee ja monella on aikaa syventyä niihin harrastuksiin ja tehtäviin, joihin normiarjessa ei meinaa löytyä sopivaa rakoa. Lukeminen on oiva tapa lepuuttaa mieltä jatkuvasta informaatiotulvasta ja hyvän kirjan avulla voi päästä kokemaan asioita ja tapahtumia, joihin muuten ei ole pääsyä. Samalla voi myös oppia historiaa ja muiden maiden kulttuuria.
Päätimme jakaa teille meidän lukusuosituksemme virolaisesta kaunokirjallisuudesta. Poikkeuksena listalta löytyy myös suomalainen Sofi Oksanen. Oksasen siteet Viroon ovat vahvat ja ote Viron lähihistoriasta kertovaan kirjallisuuteen niin taitava, että häntä ei yksinkertaisesti voinut jättää mainitsematta.
Kaikille kirjoille yhteinen nimittäjä on se, että niiden avulla pääsee kurkistamaan Viron historiaan sekä virolaiseen kulttuuriin. Etenkin kaksi ensimmäisenä mainittua teosta ovat myös erinomainen lahjavinkki Virosta tai yleensäkin kirjallisuudesta innostuneelle.
Mukavia lukuhetkiä!
1. The Man Who Spoke Snakish, Andrus Kivirähk
The Man Who Spoke Snakish on saavuttanut Virossa suuren suosion ja se ei ole ollenkaan ihme. Mukaansa tempaava kirja kertoo Leemet -nimisestä pojasta, joka elää perinteisen ja modernin maailman ristipaineessa. Kirja sijoittuu keskiajalle. Teoksessa käsitellään paljon tälläkin hetkellä erittäin ajankohtaisia teemoja, kuten maailman väistämätöntä muutosta, suhtautumista erilaisuuteen ja surua siitä, että vanhat taidot vaipuvat unholaan. Taitavasti kirjoitettu teos saa lukijan eläytymään Leemetin kokemiin haasteisiin ja seikkailuihin. Todella lämmin suositus tälle kirjalle!
2. Deep in the Forest – One Hundred Estonian Fairy Tales about the Forest and its People
Tämän kirjan kansien välistä löytyy virolaisia kansantaruja. Kokoelmateoksen tarinoista nousee hyvin esiin Viron kansan luonnonläheisyys. Mielikuvituksellisissa kertomuksissa seikkailee jos jonkinlaista metsän asukkia, hirviötä ja erikoista eliötä. Jos tykkäät kansantaruista, niin tämä teos on erittäin hyvä valinta. Kauniisti kuvitetun kirjan on koonnut Risto Järv.
3. Puhdistus, Sofi Oksanen
Virolaiset juuret omaava Sofi Oksanen on käsitellyt Viron lähihistoriaa monissa kirjoituksissaan. Puhdistus on kaunokirjallinen teos, jossa päähenkilö Aliiden sekä nuoren Zaran kohtalot kietoutuvat yhteen koskettavalla tavalla. Puhdistus kuljettaa lukijaa uudelleen itsenäistyneestä Virosta aina 60 vuotta taaksepäin Venäjän vallan aikaan. Romaani on koukuttava ja tuo samalla esiin hienosti ajankuvaa Virosta. Puhdistus on käännetty yli neljällekymmenelle kielelle ja se on voittanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja mm. Finlandia -palkinnon. Tarinan tapahtumat sijoittuvat Länsi-Virossa sijaitsevaan maataloon, jossa Oksanen vietti lapsena kesänsä. Suosittelemme lukemaan myös Stalinin lehmät.
4. Keisarin hullu, Jaan Kross
Viron tärkeimpiin kirjailijoihin kuuluvan Jaan Krossin mahdollisesti merkittävin teos sijoittuu 1800-luvun alun Viroon. Päiväkirjamaisesti kirjoitettu kirja kertoo aatelismiehestä, joka esittää radikaaleja ajatuksia keisarillisen järjestyksen korvaamiseksi ja joutuu mielipiteidensä vuoksi vankilaan. Tarina on fiktiivinen, mutta siinä on paljon todellisia historiallisia tapahtumia. Jaan Kross (1920-2007) on Viron kansainvälisesti tunnetuin kirjailija. Hän vietti lapsuutensa Tallinnan Kalamajassa. Myös muut Krossin romaanin käsittelevät historiallisia tapahtumia.
5. Paratiisi, Tõnu Õnnepalu
Hiidenmaalle sijoittuva tarina on hyväntuulinen kertomus kyläyhteisöstä maailman muutosten myllerryksessä. Kirja saa mielen rauhoittumaan ja tarjoaakin oivan hengähdyspaikan, jos maailman meno tällä hetkellä ahdistaa.
Lisää virolaista kirjallisuutta löytyy mm. tämän linkin takaa. Tallinnassa sijaitsevassa Viron kansalliskirjastossa kannattaa myös vierailla tietysti kirjallisuuden vuoksi, mutta myös sen upean arkkitehtuurin takia. Viron kansalliskirjastossa on myös usein meneillään erilaisia näyttelyitä. Tällä hetkellä kirjasto suljettu koronaviruksen takia.