Korona on kurittanut kovalla kädellä Suomen ja Viron välillä liikennöiviä laivayhtiöitä Tallink Siljaa, Viking Linea ja Eckerö Linea. Parasta Tallinnassa jututti tammi-helmikuun vaihteessa kaikkien laivayhtiöiden edustajia yhtiöiden tämän hetken kuulumisista. Vaikka matkailun tilanne on erittäin epävarma, kaikki haluavat uskoa, että kesällä tilanne on jo paljon parempi.
Viking Linen myyntijohtaja Kaj Takolander kertoo, että matkustajamäärät ovat olleet viime kuukaudet vähäiset, mutta vakaat.
“Hömppämatkailu on nollissa”, Takolander kuvaa tilannetta puhelinhaastattelussa. Viking Linen seitsemästä laivasta seisoo tällä hetkellä kolme ja ensimmäisenä toiveena olisi saada edes osa seisovista aluksista liikkeelle.
Satamassa seisoo myös Tallink Siljan risteilyalus Silja Europa.
“Meillä on myös edelleen suunnitelmissa aloittaa Silja Europan liikennöinti huhtikuussa, mutta tilannetta seurataan nyt tiiviisti ja helmikuun aikana tiedetään lisää”, sanoo Tallink Silja Oy:n viestintäjohtaja Marika Nöjd sähköpostihaastattelussa.
Eckerön Linen kummatkin Suomen ja Viron välillä liikennöivät alukset, Finlandia ja Finbo Cargo, ovat liikennöineet koko pandemian ajan. Rahdin kuljettaminen on ollut niille elinehto, kuten muillekin laivayhtiöille.
“Harva tulee ajatelleeksi miten tärkeä rooli matkustajalaivoilla ihmisten kuljettamisen lisäksi on rahdin kuljettaminen. Suurin osa kappaletavarasta tuodaan Suomeen laivoilla ja laivat toimivat myös vientiteollisuuden kuljettajina. Rahdin kuljettaminen onkin varmistanut säännöllisen liikennöintimme”, sanoo sähköpostitse Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi.
Uusia oivalluksia
Kun normaali laivaliikenne on hiljentynyt, laivayhtiöt ovat kehitelleet uusia palveluja. Tallinkin Silja Europa oli useamman viikonlopun ajan niin sanottu kelluva tavaratalo Tallinnan satamassa. Laivalle pääsi ennakkovarauksesta ostoksille ja syömään ravintoloihin.
Korona on tuonut Tallinkin laivoille myös uuden tehtävänimikkeen, koronaluotsin. Koronaluotsin tehtävänä on muistuttaa laivoilla turvaväleistä, opastaa terveysohjeista, auttaa matkustajia laivaan nousussa, hisseissä ja rappukäytävillä ja kiinnittää huomiota laivan siisteyteen.
“Koronaluotseja on ollut töissä Victorialla ja Turku–Tukholma-reitin Baltic Princessillä silloin, kun matkustajia on enemmän”, Marika Nöjd sanoo.
Viking Line on perustanut pop up -merimyymälät Espoon Iso Omena -ostoskeskukseen ja Raision Mylly-ostoskeskukseen sekä Maarianhaminaan. Niistä avoinna on helmikuussa vielä Raision myymälä.
Ja kun matkailijat eivät nyt ole päässeet klassisten katkarapu- ja lihapullaleipien ääreen merelle, Viking Line on tuonut leivät myyntiin muutamiin pääkaupunkiseudun ruokakauppoihin.
Laivayhtiöiden hankalassa tilanteessa uusien lisäpalvelujen merkitys on taloudellisesti pisara meressä, mutta niillä on silti paikkansa.
“Ne ovat olleet henkisesti tärkeitä. On ollut yhdessä tekemisen meininki ja osoitettu, että innovatiivisuus ei ole vielä kuollut. Olemme voineet antaa risteilyelämyksen yllättävissä paikoissa”, Kaj Takolander sanoo.
Vankka usko lähimatkailuun
Kun matkailu aikanaan helpottuu, laivayhtiöt uskovat, että lähimatkailu on ensimmäisiä voittajia.
“Pandemian jälkeen uskon, että lähimatkailuun panostetaan. Ihmiset haluavat matkustaa sellaisiin kohteisiin, joihin pääsee turvallisesti ja sieltä on myös helppoa palata kotiin, mikäli jotakin tapahtuu. Uskomme, että suomalaiset lähtevät jatkossakin Viroon ja muihin Baltian maihin omalla autolla tai matkailuvaunuilla ja -autoilla. Tämä trendi näkyi jo viime kesänä vahvasti”, Eckerö Linen Toikka-Everi sanoo.
Samaa uskoo Viking Linen Takolander.
“Näemme, että (matkailupaine) purkautuu lähimatkailuun. Thaimaan-matkat saavat odottaa.”
Takolander arvelee, että myös työmatkailu muuttuu, mistä Takolanderin mukaan lentoyhtiöt kärsivät enemmän. “Matkat päiväksi Brysseliin jäävät pois.”
Myös Tallinkin Marika Nöjd uskoo Viron voimaan.
“Olen kuullut todella monen tutun sanovan, että ensimmäinen ulkomaanmatka on ihan varmasti Tallinnan-reissu”,
Turvallisuus laivoilla ja satamissa
Laivayhtiöt ovat koronaepidemian alusta alkaen panostaneet voimakkaasti laivojen matkustusturvallisuuteen. Moneen muuhun matkustusmuotoon verrattuna laivojen etuna on väljyys.
“Laivalla on tilaa, siellä pystyy eristäytymään ja laivaan voi siirtyä ja poistua autolla erityksissä muista”, Kaj Takolander sanoo.
“Laivalla teemme kaikkemme, että matkustajamme kokevat matkan turvallisesti. Molemmilla laivoillamme on mm. paljon hyttejä, joissa omassa seurueessa matkustaminen on helppoa. Joka puolella laivaa muistutetaan hyvästä käsihygieniasta ja maskien käytöstä julkisissa tiloissa”, Ida Toikka-Everi kertoo Eckerö Linen toimitavoista.
Tallinkin Marika Nöjd muistuttaa, että Viroon matkatessa laivoilla on käytännössä maskipakko. Tietenkin tulee Nöjdin mukaan muistaa kaikki muut koronaviruksen torjuntaa ehkäisevät keinot etäisyyksien noudattamisesta ja käsienpesusta alkaen.
Lue laivayhtiöiden ja satamien ohjeistukset matkustamiseen korona-aikana
- Helsingin sataman koronavirusohjeistus matkustajille https://www.portofhelsinki.fi/helsingin-satama/ajankohtaista/uutiset/koronavirusohjeistus-matkustajille
- Tallinnan sataman koronavirusohjeistus matkustajille https://www.ts.ee/en/covid-19/
Kuvat: Tallink Siljan kuvapankki, Viking Linen kuvapankki, Eckerö Linen kuvapankki, Helsingin sataman kuvapankki, Visit Tallinn -kuvapankki / Kaupo Kalda