Harvakseltaan Tallinnassa vierailevalle matkailijallle kaupungissa riittää ihmeteltävää, sillä uusia rakennuksia ja jopa kaupunginosia nousee hurjaa vauhtia. Heti satamassa on jo useita käynnissä olevia hankkeita, kuten Porto Franco ja uusi kansainvälisten risteilijöiden terminaali sekä kaivattu terminaalit yhdistävä silta.
Keskiaikaisen Vanhankaupungin vastapainoksi sen ympärillä olevat alueet uudistuvat nopeasti. Samalla reissulla pääsee ihailemaan satoja vuosia muuttumattomana säilynyttä arkkitehtuuria sekä moderneja asuin- sekä toimistotaloja. Erilaisten julkisten ja kaupallisten hankkeiden lisäksi myös asuntotuotanto käy Tallinnassa kuumana.
Tallinnan keskustan painopiste on jo hyvän aikaa alkanut yhä enemmän liikkumaan rantaa pitkin Kalamajan suuntaan rantaa. Pari vuotta sitten rakentunut Noblessnerin alue on jo vakiinnuttanut paikkansa ja merenrannalla sijaitseva kööpenhaminalaista tunnelmaa henkivä alue houkuttelee niin paikallisia kuin matkailijoita nauttimaan alueen ravintoloista ja palveluista. Noblessnerissa on myös asuintaloja ja pian lisää uusia kerrostaloja nousee Noblessnerin ja Lentosataman välissä olevalle alueelle.
Pitkään joutomaana olleeseen Kalarantaan on jo noussut useita kerrostaloja ja sen vieressä olevan pahamaineisen Patarein vankilan kunnostustyöt ovat jo kiivaasti käynnissä. Rantaviivaa satamasta pohjoiseen päin on voimakkaan kehityksen alla. Kalamajan alue on jo kymmenisen vuotta pikkuhiljaa kunnostaunut hiukan rähjäisestä kaupunginosasta trendikkääksi alueeksi, jossa on runsaasti palveluita ja ravintoloita.
YIT:n asiantuntijoiden mukaan kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan
Haastattelimme suomalaisille tutun, Suomessa ja Virossa toimivan rakennusyhtiö YIT:n asiantuntijoita Tallinnan asuntomarkkinoiden tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Kysymyksiin vastasivat asuntorakentamisen kehittämisestä vastaava Manager of Housing Development Kristjan Kontaveit sekä myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava Sales and Customer Care Department Manager Ingrit Asavi.
Miten kuvailisitte Tallinnan asuntomarkkinoita tänä päivänä?
Ingrit Asavi toteaa, että Tallinnan asuntokauppa on todella aktiivista ja kysyntä jopa ylittää tarjonnan. Tänä vuonna tarjolla olevien asuntojen määrä ollut pienempi kuin aiempina vuosina ja asuntojen hinnat ovat nousussa. Keväällä 2020 COVID-kriisin alussa huhti-toukokuussa kauppojen määrä pieneni, kun osa ostajista jäi odottelemaan hintojen laskua. Asavin mukaan hintojen laskua odottelemaan jääneet asiakkaat joutuivat pettymään, sillä markkina toipui nopeasti.
Kristjan Kontaveitin mukaan asuntojen hinnat ovat olleet nousujohteisia aina vuodessa 2010 lähtien. YIT:llä uskotaan kasvun hyvin todennäköisesti myös jatkuvan. Kontaveitin mukaan asuntojen hintojen nousu on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut tasaista sekä maltillista.
Nykyistä kehitystä ei hänen mukaansa voi verrata Virossa 2000-luvun alussa nähtyyn asuntobuumiin, jonka lakipiste saavutettiin vuonna 2006. Tämän hetkinen kasvu on Kontaveitin arvion mukaan terveellä pohjalla, eikä asuntomarkkinoille ole päässyt muodostumaan kuplaa.
Etenkin Tallinnan keskustan alueella uusien asuntojen tuotanto ollut viime vuosina kiivasta, siirtyykö uudet rakennuskohteet pian keskustan ulkopuolelle?
Kontaveitin mukaan uusia hankkeita on käynnissä runsaasti jo nyt ympäri Tallinnaa ja sen kehyskunnissa. Myös Tallinnan keskustan alueella on vielä paljon tilaa ja mahdollisuuksia uusille rakennusprojekteille ja Kontaveitin mukaan pulaa tonteista tai kehityskohteista ei ole lähitulevaisuudessa näkyvissä. Hän toteaa, että rakennuttajat seuraavat eri asiakasryhmien toiveita tarkkaan ja eri puolilla kaupunkia oleville kohteille riittää kysyntää.
Kontaveitin mukaan Kalamajasta on muotoutumassa uusi Tallinnan keskusta ja se näkyy myös alueen asuntojen hinnoissa. Kontaveit uskoo myös, että Kalamajan suosion taustalla on myös se, että alue on elinympäristönä keskustaa huomattavasti mukavampi.
YIT:llä on Virossa myös suomalaisia asiakkaita. Vaikuttiko COVID-kriisin puhkeaminen suomalaisten ostajien käytökseen?
Asavin ja Kontaveitin mukaan kriisin alkaessa suomalaiset ja virolaiset ostajat käyttäytyivät hyvin samalla tavalla. Hetken varovaisuuden jälkeen kauppa alkoi käydä taas normaalista myös suomalaisten kanssa. Suomalainen ostaa asunnon Tallinnasta tyypillisesti vapaa-ajan kodiksi, sijoitusasunnoksi tai lapsilleen.
Uutta ulkomaalaisten asiakkaiden osalta on YIT:n kohdalla se, että aiemmin suurin osa tuli Venäjältä ja Suomesta, mutta nykyisin ostajina on yhä useammin Yhdysvalloista, Kanadasta ja muista maista Tallinnaan muuttaneita. Suurin osa ulkomaalaisista ostajista on yksityisasiakkaita, mutta jonkin verran myös ulkomaiset sijoittajat ostavat asuntoja.
Minkälaisia rakennushankkeita YIT:llä on tällä hetkellä käynnissä?
Kontaveit kertoo, että YIT:n suosituin ehdottomasti suosituin projekti on Kalamajassa sijaitseva niin kutsuttu Küti-kortteli, jonka ensimmäinen osa on juuri valmistunut ja toinen vaihe parhaillaan käynnistymässä. Kalamajassa on jo ennestään useita YIT:n rakennuttamia taloja. Esimerkiksi Kalamaja Kalmistu Parkin reunalla sijaitsevat Vibu-asuinkorttelit sekä muutama vuosi sitten valmistuneet Väike Patarei- ja Jahu -kadun projektit.
Küti-korttelin suosio on kuitenkin ollut ihan omassa luokassaan eikä ihme, se sijaitsee nimittäin kivenheiton päässä Patarein vankilasta, joka kunnostetaan lähivuosina viihtyisäksi asuin- ja liiketilaksi sekä ravintola- ja viihdekeskukseksi. Vieressä on myös Noblessner eikä Vanhaankaupunkiinkaan ole turhan pitkä matka.
YIT:llä on parhaillaan käynnissä myös useita muita projekteja mm. Õismäellä, Lasnamäellä ja Mustamäellä.
Moni suomalainen on hankkinut asunnon YIT:ltä. Onko Suomen ja Viron rakennushankkeissa merkittäviä eroja?
Asavin ja Kontaveitin mukaan rakennuksissa on vain pieniä arkkitehtuurisia eroja ja materiaalit ovat pääosin samoja. Isoin ero heidän mukaansa löytyy asuntojen sisältä ja etenkin niiden viimeistelystä. Virossa keittiö ei yleensä kuulu kauppaan vaan asunnon ostaja hankkii sen itse.
Asavi kertoo, että viime vuodesta lähtien YIT on tarjonnut nk. Big Furniture -pakettia asunnonostajille. Pakettiin kuuluu keittiö sekä normaaliin elämiseen tarvittavat isoimmat kalusteet kuten sänky ja vaatekaappi sekä joskus myös joskus jopa matot. Asuntoon voi siis käytännössä muuttaa saman tien sisään. Paketit ovat olleet Asavin mukaan todella suosittuja ja menevät hyvin kaupaksi.
Kontaveit sanoo, että huonekalukokeiluja on tehty YIT:llä jo useamman vuoden ajan ja he ovat huomanneet, että asiakkaat arvostavat etenkin valmista keittiötä. Keittiö on yleensä iso investointi ja keittiöiden valmistajilla on pitkät varauslistat, jonka vuoksi niitä saattaa joutua odottelemaan pitkänkin aikaa.
Minkälaisia käytännönasioita suomalaisen asunto-ostajan tulisi ottaa huomioon hankkiessaan asuntoa Tallinnasta?
YIT:llä on Virossa suomenkielinen asiakaspalvelu, joka opastaa finanssiasioissa, notaarin hankkimisessa ja jonka kautta voi myös saada tulkin. Suomalaisen ja virolaisen on asuntokaupan merkittävin ero on Asavin ja Kontaveitin mukaan lienee se, että Virossa myyntisopimus allekirjoitetaan aina notaarilla. Lisäksi Virossa asuntokauppaan kuuluu aina pala tonttia, kun Suomessa asuinrakennus voi sijaita myös vuokratontilla.
Mikä on Tallinnan seuraava trendi-alue?
Kontaveit ja Asavi ovat yksimielisiä siitä, että Kalamaja jatkaa kasvuaan sekä suosiotaan. Alueella on vielä paljon vanhoja tontteja, joita ei ole hyödynnetty. Myös Telliskivessä on edelleen paljon potentiaalia. Koko Pohjois-Tallinnassa on kaiken kaikkiaan vielä paljon tilaa ja mahdollisuuksia ja YIT:ltä arvellaankin, että Kalamajan menestystarina levittäytyy yhä syvemmälle pohjoiseen.
Mikä tekee Tallinnasta parhaan paikan asua?
Paljasjalkaisina tallinnalaisina Asavi ja Kontaveit arvostavat kaupungin eläväistä kulttuuri- ja palvelutarjontaa yhdistettynä kompaktiin kokoon. Molemmat antavat myös arvoa Tallinnan laadukkaalle ja monipuoliselle ravintolatarjonnalle sekä turvallisuudelle. Kaupungin nopea kehitys pitää huolen siitä, että mielenkiintoisia paikkoja tulee jatkuvasti lisää.
Harkitsetko asunnon hankkimista Tallinnasta? Katso nämä linkit!
Uudiskohteita kannattaa pitää silmällä rakennuttajien omilla verkkosivuilla. Aktiivisia toimijoita YIT:n lisäksi Tallinnassa ovat mm. Endover, Uusmaa, Kaamos Kinnisvara, Pindi Kinnisvara, Bonava Kinnisvara ja Domus Kinnisvara. Vanhoja asuntoja sekä myös uudiskohteita voi selailla kiinteistökauppaan keskittyneiltä kv.ee:n ja City24.ee:n -sivustoilta
Kaupunginosien meneillään olevia ja tulevia kehitysprojekteja voi käydä tutkimassa citify.ee -sivulla, jossa voi kätevästi suodattaa näkyviin liike- ja asuinrakennusten sekä myös puistojen ja infran tulevat suunnitelmat.
Viron kieltä taitavan kannattaa tutustua kaavoitushankkeisiin Tallinnan kaupungin verkkosivuilla. Facebookissa toimiva New Tallinn-sivu esittelee niinikään uusia rakennusprojekteja hienojen vendor-kuvien avulla.
Artikkelin pääkuva: YIT Eesti, Kaupo Kalda