NUKU on Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitseva nukketeatteri ja -museo. Teatterista ja erityisesti nukketeatterista pitävälle tämä Viron ylpeys on ehdoton vierailukohde Tallinnan matkalle. NUKUssa yhdistyvät teatteri, museo sekä visuaalinen taide ja teatteri pyrkiikin tarjoamaan esityksissään ainutlaatuisen ja mielikuvitusta kutittelevan kokemuksen. Vaikka NUKU on nukketeatteri, sen ohjelmisto ei ole pelkästään suunnattu lapsille, vaan tarjontaa löytyy niin aikuisille kuin teineillekin.
NUKU esittää keskimäärin kahdeksan uutta produktiota yhden kauden aikana, joten tarjontaa riittää. Teatterissa pyritään esittämään tarinoita, jotka puhuttelevat kaikenikäistä yleisöä ja esityksissä käytetään nukkejen lisäksi muita visuaalisen ilmaisun keinoja monipuolisesti. Repertuaarissa on niin klassista draamaa kuin multimediaa hyödyntäviä esityksiä. Nuket antavatkin laajemmat mahdollisuudet vapaaseen ilmaisuun kuin pelkästään perinteisen teatterin keinoin tehdyt esitykset.
NUKU teatterin tarina ulottuu sen perustamisvuodesta 1952 tähän päivään. Alusta alkaen NUKU on ollut Viron ainoa ammattimainen nukketeatteri. Aiemmin nimillä Eestin valtion nukketeatteri ja Eestin nukke ja nuorisoteatteri toimineen teatterin perusti nukketaiteilija ja ohjaaja Ferdinand Veike. Hänen ohjaksissaan NUKUn taiteellinen, moderni linja hiljalleen muotoutui. Veike johti NUKUa miltei kolme vuosikymmentä. Hänestä muistuttava reliefipatsas löytyy edelleen teatterin seinästä.
Toinen merkittävä hahmo NUKUn historiassa oli Leningradin teatteri-instituutissa opiskellut Rei Agur. Hänen toi mukanaan uusia tuulahduksia NUKUun ja otti muun muassa näyttelijät lavalle nukkejen pariin. Agurista tuli teatterin taiteellinen johtaja 80-luvun alussa. Hän johti teatteria alati kokeilevalla asenteella ja toi lavalle ennakkoluulottomasti muun muassa Shakespearea ja Virolaista kansanperinnettä. Hänen aikakaudellaan esitykset alkoivat olla yhä enemmän myös aikuisten makuun.
NUKUn seuraavat taiteelliset johtajat Eero Spriit 90-luvun alussa ja Evald Hermakula saman vuosikymmenen lopussa taas toivat draamaa enenevässä määrin osaksi nukketeatteria. Vuosituhannen vaihteessa teatterin linja asettui uimilleen, tarjoamaan nukketeatteria sekä draamaa niin aikuisille kuin lapsille.
Koko ajan kehittyvä teatteri kävi 2000 -luvulla NUKUa luotsanneiden Meelis Pain ja Andres Dvinjaninovin johdolla läpi seuraavan isomman uudistumisprosessin jolloin tämä pienestä maasta tuleva teatteri alettiin noteerata myös kansainvälisillä festivaaleilla. Vuonna 2016 teatteria laajennettiin merkittävästi ja sinne avattiin on 400 -paikkainen Ferninand´s -sali. Tällä hetkellä NUKUa johtaa Joonas Tartu ja sen taiteellisena johtajana toimii Mirko Rajas.
NUKU museo avattiin yleisölle vuonna 2010. Museossa on esillä satoja teattereissa käytettyjä nukkeja ja siellä voi myös nähdä nukketaiteilijan työssään. Alati muutoksessa oleva ja kehittyvä museo tarjoaa useammalle käynnille uutta nähtävää ja koettavaa. Nykyisen johtajaan Maria Uskin aikana museoon on kehitetty useita oppimista tukevia ohjelmia ja näyttelyitä. Museossa pidetään myös teatteriin ja itsensä ilmaisuun ja -kehittymiseen liittyviä workshoppeja. Museossa voi myös viettää erilaisia juhlia kuten lasten syntymäpäiviä. Vuonna 2013 perustettiin NUKU säätiö, jonka alaisuuteen teatteri sekä museo kuuluvat.
NUKUssa voi pistäytyä sen upeassa museossa, käydä kahvittelemassa museon kahvilassa, viettää illan inspiroivan nukketeatteriesityksen parissa tai sukeltaa kunnolla nukkejen maailmaan ja tehdä kaikki edellämainitut. Ripeään tahtiin vaihtuvat esitykset ja näyttelyt takaavat uusia elämyksiä, vaikka olisi aiemmin NUKUssa vieraillut.
NUKUn nettisivuilta löytyvät teatteriesitysten aikataulut: www.nuku.ee
Museon aukioloajat: Ti-Su 10.00-18.00
Osoite: Lai 1