Bastionien tunnelit

Bastionien tunnelit

Tallinna kätkee sisälleen monia salaisuuksia, ja niistä yksi mielenkiintoisimmista on vanha maan alle piiloutuva tunneliverkosto. 1600-luvulla rakennettu luolasto kiemurtelee Vanhankaupungin alla, ja sitä käytettiin alun perin puolustus- ja vakoilutarkoituksiin Ruotsin vallan aikana. Sotatilanteessa käytäviä pitkin oli tarkoitus kuljettaa sotilaita ja varusteita linnoituksen osasta toiseen, piilossa vihollisen katseilta. Siihen niitä ei kuitenkaan koskaan tarvittu. Venäläisten vallatessa Tallinnan 1700-luvun alussa kaupunki oli niin ruton runtelema, ettei puolustustaistelua tullut. Sen sijaan Toisen maailmansodan aikana luolastot olivat ahkerassa käytössä, kun kaupunkilaiset pakenivat niihin pommisuojaan. Neuvostoaikana osa tunneleista modernisoitiin, mutta osa verkostosta oli jäänyt unohduksiin. Näitä vanhoja luolastoja löydettiin sattumalta vasta vuonna 2003. Legendan mukaan jokin tunneleista kulkee aina Piritan luostarin raunioille asti, mutta sitä ei ole koskaan löydetty.

Jos klaustrofobia ei liikaa vaivaa, kannattaa käydä tutustumassa luolastoon opastetulla kierroksella. Aikamatkalla menneeseen tutustutaan luolaston ja kaupungin vaiheisiin vuosisatojen varrella. Tunnelikierroksella pääsee näkemään sekä neuvostoaikana uudistettua osaa että lähempänä alkuperäiskuntoa olevaa puolta. Opastukset ovat pääasiassa englanniksi ja venäjäksi, mutta etukäteen tilaamalla saa myös suomenkielisen kierroksen.

Yhdelle kierrokselle mahtuu maksimissaan 20 henkeä, ja koska kierroksia tehdään rajallinen määrä päivässä, kannattaa liput varata etukäteen. Tunneleissa saattaa olla viileää, joten siihenkin on hyvä varautua. Tunneleihin pääsee Kiek in de Kök -museolta. Lippujen hinnat riippuvat siitä, haluaako yhdistää tunnelikierrokseen joitakin muita museon osia. Pelkän tunnelikierroksen saa muutamalla eurolla.

 

Bastionien tunnelit
Kiek in de Kök
Komandandi 2
P. +372 644 6686
http://linnamuuseum.ee/kiek-de-kok/
Aukioloajat:
Maanantaisin suljettu
Ti-su: 10.30-18.00