Laadukasta virolaista luonnonkosmetiikkaa on viime vuosina tullut markkinoille hurjaa vauhtia. Tallinnalainen Liisbet Ross kuitenkin huomasi, että yksi tuote puuttui: luonnonkosmetiikan hajuvesi. Asia korjaantui kesällä 2020, kun Ross toi markkinoille Hurm-merkin kolme tuoksua.
“Olen aina käyttänyt luonnonkosmetiikkaa, koska minulla on ollut kaikenlaisia iho-ongelmia ja allergioita. Tajusin, että luonnonkosmetiikan hajuvesiä ei kuitenkaan ole olemassa”, Liisbet Ross kertoo haastattelussa parastatallinnassa.com:ille hetkestä, jolloin alkoi syntyä idea luonnollisesta hajuvedestä.
Ross opiskelee Viron taideakatemiassa (Eesti Kunstiakadeemia) tuotedesignia, joten henkilökohtaisen kosmetiikkatarpeen saattoi yhdistää sujuvasti opiskeluprojektiin.
Hajuvesi, joka tuoksuu Virolta
“Kun aloin suunnitella parfyymiä, kriteerini oli, että sen pitää olla mahdollisimman luonnonmukainen ja puhdas – sellainen, mitä voin itse iho-ongelmaisena käyttää.”
Ross alkoi etsiä ympäri maailmaa laadukkaita, sertifioituja ja luomumaataloudesta peräisin olevia eteerisiä öljyjä. Hurmia ei raaka-aineittensa puolesta voi pitää virolaisena tuotteena, mutta lopputulos on kuitenkin hyvin kotoinen.
“Vaikka komponentit ovat ympäri maailmaa, vaikutelma on kuitenkin hyvin pohjoismainen. Hajuvesistä ei tule lainkaan tunne, että ne olisivat jostakin Aasiasta, vaan niissä on pohjoismainen kosketus”, Ross kuvailee.
Rossin mukaan monet ihmiset ovat jo kyselleet, mitä yrittäjä tuoksuihinsa laittaa, sillä Hurmin parfyymit tuoksuvat jollakin tapaa Virolta.
Satojen erilaisten tuoksukokeiluiden jälkeen Ross valitsi valmistukseen kolme erilaista tuoksukokonaisuutta. Hämarik (“aamu- tai iltarusko”) on hajuvesistä mausteisin ja myös ensimmäinen tuoksu, jonka Ross varmasti halusi myyntiin laittaa. Ürgmets (“aarniometsä”) on nimensä mukaisesti valikoiman puisin tuoksu. Aokuma (“aamunsarastus”) puolestaan on tuoksuista kukkaisin.
Kehitys yhteistyössä korkeakoulun kanssa
Kun tuoksuvalikoima alkoi hahmottua, Liisbet Ross aloitti tuotekehityksessä yhteistyön Tallinnan teknillisen korkeakoulun (TTÜ, Tallinna Tehnikaülikool) kanssa. TTÜ:n tutkijoiden suosituksesta parfyymit pakattiin tyylikkäisiin ruskeisiin pulloihin, mutta pullovalinnassa ei ollut kyse designista.
“Koska raaka-aineet ovat luonnonmukaisia, ne reagoivat valoon ja muihin ulkoisiin tekijöihin herkemmin kuin synteettiset tuoksut. Siksi TTÜ neuvoi, että mitä tummempi pullo, sitä parempi, jotta tuote säilyy kauemmin.”
Ross myöntää miettineensä alkuun, tuntuisiko ruskea pullo jotenkin vieraalta, apteekkipullon kaltaiselta. Mutta toisin kävi.
“Nyt se tuntuu niin luonnolliselta, että en osaisi ajatellakaan muuta.”
Hajuvesipullon voi täyttää uudestaan
Hurm-parfyymien erikoisuus on se, että kun hajuveden on käyttänyt loppuun, tyhjän pullon voi lähettää Rossille, joka täyttää sen uudestaan ja lähettää takaisin asiakkaalle.
“Lasihan kestää vuosia. Ei ole järkeä heittää pulloa pois, kun sen voi käyttää uudestaan.”
Hajuveden valintaan Ross on kehittänyt ostettavan testeripaketin, jossa on kaikista kolmesta tuoksusta pieni testipullo. Näin voi välttyä hutiostokselta, kun voi rauhassa testailla tuoksuja etukäteen. Ross myös kehottaa kokeilemaan tuoksujen sekoittamista. Yhdistelemällä vaikka puista ja kukkaista tuoksua voi syntyä mielenkiintoisia tuoksuelämyksiä.
Hurm-parfyymejä myydään Tallinnassa kolmessa myymälässä ja Tartossa yhdessä. Tietysti hajuvesiä voi ostaa Hurmin omasta verkkokaupasta.
Kuvat: Hurm