Virossa on paljon viikinkeihin liittyvää historiaa, ja virolaiset ovat ylpeitä yhteydestään kuuluihin merenkävijöihin, kauppamiehiin ja valloittajiin. Viikingit hallitsivat Pohjolaa 700-1000 luvuilla, ja viikinkikyliä rakennettiin myös Viron saarille. Viikinkien joukossa oli virolaisia.
Viikingit tekivät ryöstöretkiä eri puolilla Itämeren aluetta, ja vielä nykyisinkin esimerkiksi Saarenmaalta löytyy muun muassa viikinkiaikaisia hopearahoja ja hopeaharkkoja. Kymmenen vuotta sitten Saarenmaan rannikolta löytyi vanhin koskaan löytynyt viikinkihylky, sekä jäänteitä 35 viikinkivainajasta. Löytö oli merkittävä, sillä se osoitti viikinkihistorian oletettua vanhemmaksi.
Eniten viikinkihistoriaa löytyy Virossa Saarenmaalta. Saarenmaalle saakka ei kuitenkaan tarvitse lähteä historiaan tutustuakseen, sillä noin 15 minuutin automatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Viikinkikylä, Viikingite Küla. Historiaan voi tutustua myös erilaisissa tapahtumissa, kuten Saarenmaalla vuosittain järjestettävillä viikinkimarkkinoilla.
Merenkulusta kiinnostuneille suosittelemme Tallinnassa myös tutustumista suosittuun Lentosatama-museoon sekä Paksun Margareetan tornin Merimuseoon.
Paksun Margareetan näyttelyistä voit lukea lisää TÄÄLTÄ.
Lentosatama-museosta löydät lisää tietoa TÄÄLTÄ.
Viikinkikylä on elämys
Saulan kylässä sijaitseva Viikinkikylä on monipuolinen kohde, jossa pääsee kokemaan aitoa viikinkitunnelmaa. Kylässä on mahdollisuus muun muassa ruokailla, yöpyä ja saunoa. Lisäksi muutaman euron maksua vastaan pääsee kokeilemaan kalastusta, kirveenheittoa sekä jousiammuntaa. Kylään on rakennettu muinaislinnoitus, jota suojaamassa on kivenheittokone. Lapsille on tehty viikinkiaiheinen leikkipuisto. Kylässä järjestetään tilauksesta erilaisia tapahtumia ryhmille.
Viikinkikylä on avoinna kesäkaudella joka päivä kello 11-22, talvikaudella 1. lokakuuta-15. huhtikuuta Viikinkikylä on avoinna su-to kello 11– 21, pe- la kello 11-22. Lipun hinta on 50 senttiä, mutta sen voi maksaa myös tekemällä ostoksia kylässä.
Viikinkikylä sijaitsee 15 minuutin matkan päässä Tallinnasta, ja taksimatkan hinta on noin 20 euroa. Perille pääsee myös Balti Jaaman torilta lähetevällä bussilla 138, kävelymatka Viikinkikylään Saulan pysäkiltä on noin 10 minuuttia. Osoite on Saula küla, Kose vald.
Lentosatama-museo esittelee merenkulun historiaa
Lentosatama eli Lennusadam on vanhoihin vesitasohalleihin rakennettu moderni merimuseo. Museo on Viron suosituin ja yksi suurimmista museoista koko maassa. Lentosatamassa on esillä Viron merenkulkuhistoriaa vesitasolentokoneista laivoihin ja jäänmurtajaan. Museon yksi vetonauloista on 1930-luvulta peräisin oleva sukellusvene Lembit. Aitoon sukellusveneeseen pääsee tutustumaan sisälle, ja samalla voi miettiä, miltä matka merenpinnan alla on miehistöstä mahtanut tuntua ahtaissa tiloissa.
Museo on avoinna talvikaudella lokakuusta huhtikuuhun ti-su kello 10–18. Kesäkaudella toukokuusta syyskuuhun museo on avoinna ma-su kello 10-19. Lippu maksaa aikuisilta 15 euroa ja lapsilta 8 euroa. Perhelipun hinta on 30 euroa.
Bussi numero 73 vie museoon, ja taksimatkan hinta vanhastakaupungista on noin kolme euroa. Museo sijaitsee Kalasatamassa osoitteessa Vesilennuki 6.
Paksun Margareetan Merimuseosssa on hansalaivan hylky
Viron Merimuseon toinen osa sijaitsee Paksun Margareetan tornissa. Museon näyttely avaa Viron merenkulun historiaa ja sen maailmanlaajuisia yhteyksiä keskiajalla toimineesta hansakaupasta aina nykyajan risteilyaluksiin saakka.
Museossa on esillä ainutlaatuinen 700 vuotta vanha hansalaivan hylky ja yli 70 laivan pienoismallia. Myös lapset viihtyvät Merimuseossa, sillä nuoret vierailijat on huomioitu erilaisilla interaktiivisilla kohteilla. Museossa on huomioitu esteettömyys, ja Paksun Margareetan tykkitorni on ainut Tallinnan vanhankaupungin torneista, johon on rakennettu hissi.
Liput maksavat aikuisilta 15 euroa, lapsilta 8 euroa. Perhelipun hinta on 30 euroa.
Paksun Margareetan torni sijaitsee vanhassakaupungissa osoitteessa Pikk tn 70.
Lähteet: Yle, Visit Saaremaa, Visit Estonia