Yhdeksän kilometrin päässä Tallinnan keskustasta Piritan suuntaan sijaitsee historiallinen Teletorni, jonka näköalatasanne on Pohjois-Euroopan korkein. Teletorni rakennettiin aikoinaan yleisradion lähetysten välittämistä varten. Alun perin vuonna 1980 valmistunut, 314 metriä korkea rakennus näytteli aikanaan tärkeää roolia Viron itsenäistymisprosessissa, kun elokuussa 1991 kaksi poliisia linnoittautui torniin puolustamaan sitä neuvostoarmeijaa vastaan ja ihmisketju esti tankkeja lähestymästä rakennusta. Tapahtumasta tuli symbolisesti tärkeä virolaisille. Teletornin ja samalla Viron historiaan voi tutustua tarkemmin toisessa kerroksessa sijaitsevassa näyttelyssä.
Hermoja raastavia elämyksiä hurjapäille ja oman elämän TV-tähteyttä
Tänä päivänä Teletorni toimii ennen kaikkea elämyskeskuksena. Korkean tornin sisältä (ja ulkoa) löytyy useita adrenaliinia kohottavia seikkailuja, joista useimmat sopivat kaikenikäisille. Koko perheelle sopii esimerkiksi sykettä sopivasti kohottava kävely 175 metrin korkeudella sijaitsevalla näköalatasanteella, josta aukeaa huikea 360:n asteen panoraamanäkymä.
Teletornin 21. kerroksessa pääsee haastamaan korkeanpaikan sietokykyään lattiaan asennettujen ikkunoiden avulla. Pääset siis kokeilemaan turvallisesti sisätiloissa miltä tuntuu, kun jalkojen alla on 170 metriä tyhjää ilmaa! Ikkunoiden päällä voi tallustella ikään katsomatta.
Jos lasin kestävyyden testaaminen ei tunnu riittävän hurjalta, voit myös pukea päällesi turvavaljaat ja hypätä näköalatasanteen ulkoreunalle tai lentää Teletornin ympäri ainutlaatuisen virtuaalitodellisuuselämyksen avulla. Hermoja kutkuttelevaan VR-elämykseen voi osallistua myös perheen pienimmät aina 6-vuotiaasta ylöspäin.
Kaikista kovimmat hurjapäät voivat testata hermojaan kävelemällä 175 metrin korkeudessa näköalatornin reunalla. Tämä hurja aktiviteetti tehdään yhdessä kokeneen ohjaajan kanssa asianmukaisilla varusteilla ja sääolosuhteiden niin salliessa. Puoli tuntia kestävään “äärelläkävelyyn” voi osallistua neljä henkilöä kerrallaan. Huikeasta kokemuksesta saa mukaansa muistoksi valokuvia itsestään suorittamassa hurjaa tehtävää. Äärelläkävelystä ja siihen liittyvistä ehdoista voit lukea lisää täältä.
Mikäli hurjapäiset aktiviteetit eivät kiinnosta, tarjoaa Teletorni paljon muutakin hauskaa tekemistä. Ensimmäisen kerroksen TV-studiossa voit olla oman elämäsi TV-tähti ja lukea vaikkapa hauskan uutisen, tervehdyksen, onnittelun syntymäpäivän, häiden tai muun merkkipäivän johdosta ja luoda näin ystävällesi taatusti mieleenpainuvan yllätyksen. TV-tornin merkittävin symboli, Dolores Hoffmanin vaikuttava lasimaalaus “Televisio on ikkuna maailmaan” löytyy uuden elokuvateatterin takaseinältä. Komea teos kuvastaa television tarjoamaa ikkunaa maailman tapahtumiin.
Teletorni on ikään katsomatta mielenkiintoinen ja monipuolinen nähtävyys. Tornin 22. kerroksessa toimii kahvila-ravintola, jonka menu heijastelee virolaisen keittiön pitkiä perinteitä sekä moderneja gastronomisia trendejä. Teletornissa on hyvin huomioitu myös lasten viihtyminen niin sisällä kuin ulkona.
Teletornissa on myös mahdollista juhlia erilaisia tapahtumia syntymäpäivistä, yritys- ja joulujuhlista häihin. Teletornin jo perinteeksi muodostuneilla syntymäpäivillä heinäkuussa juhlitaan tornin näköalatasanteelta laskuvarjoillaan alas kiitävien base -hyppääjien siivittämänä. Synttäreillä on myös kaikenlaista muuta mukavaa ohjelmaa koko perheelle.
Yhteystiedot ja aukioloajat
Osoite: Kloostrimetsa tee 58A
Teletorniin pääsee kätevästi Viru keskuksen terminaalista lähetvillä busseilla 34 ja 38 ja Viimsistä bussilla 49. Pysäkin nimi on Teletorn.
Aukioloajat (talvikaudella):
Ma-Su 10.00 – 18.00
Aukioloajat (kesäkaudella 1. toukokuuta alkaen):
Ma-Su 10.00 – 19.00
Ravintola talvikaudella:
Ma-Ke 10.00 – 18.00
To-Su 10.00 – 21.00
Kesäkaudella toukokuusta alkaen ravintola on auki joka päivä klo 10.00 – 22.00.
Teletornin suomenkielisiltä nettisivuilta löydät lisätietoja lippujen hinnoista ja tornin tarjoamista elämyksistä.