Viron merimuseo avautui kaksi vuotta kestäneen remontin jälkeen Paksun Margareetan tykkitornissa. Unescon maailmanperintöluotteloon kuuluva Suuri Rantaportti sekä Tallinnan vanhankaupungin isoin tykkitorni, Paksu Margareeta kunnostettiin remontin yhteydessä perinpohjaisesti.
Museon tähti on 700 vuotta vanha hansalaivan hylky
Uutuuttaan kiiltelevän museon tähti on 700 vuotta vanha hansalaivan hylky, joka on koko Euroopassa ainutlaatuinen nähtävyys. Lisäksi museossa on nähtävillä 70 laivan pienoismallia ja 50 erilaista merenkäynnin historiaa esittelevää digitaalista ratkaisua.
Museon näyttely avaa Viron merenkulun historiaa ja sen maailmanlaajuisia yhteyksiä keskiajalla toimineesta hansakaupasta aina nykyajan risteilyaluksiin saakka. Lisäksi museon ylimmässä kerroksessa toimii kahvila, joka on auki ainoastaan kesäisin ja kevennystä museovierailuun tuo ryhmille ja kokousvieraille tarkoitettu karaokehuone.
Remontin myötä yleisölle avautui uusia näyttelytiloja
Merimuseon johtaja Urmas Dresen kertoo, että rakastetun tykkitornin lisäksi yleisölle avautui nyt myös Suuren rantaportin käytävät sekä uusi, sisäpihalle ja osin tornin alle rakennettu näyttelytila. Uuden tilan luominen olikin Dresenin mukaan valtavan kunnostusprojektin haastavin osuus.
Työvaiheiden aikana tehtiin myös arkeologisia, jotka ovat antaneet uusia tietoja kaupungin linnoittamisesta jo ennen tykkitornin rakentamista.
Paksun Margaretan merimuseo on Euroopassa ainutlaatuinen
Paksun Margaretan merimuseon on Euroopassa ainutlaatuinen, sillä siellä on esillä miltei 700 esinettä, jotka löydettiin Tallinnassa hylyn yhteydessä vuonna 2015. Dresenin mukaan vastaavaa esineistöä ei ole löydetty missään muualla vastaavan tyyppisestä hylystä Euroopassa. Esineistö on antanut paljon tietoa muinaisesta laivaelämästä.
Museo sopii koko perheelle ja erityistarpeita omaaville
Paksun Margaretan näyttelyä on höystetty nykyaikaisilla digitaalisilla ratkaisuilla, joilla merielämää pystytään havainnollistamaan uusilla innovatiivisilla tavoilla. Myös lapset viihtyvät näyttelyssä. Museossa on otettu huomioon perheen pienimmät erilaisilla interaktiivisilla ja käsin kosketeltavilla kohteilla.
Lisäksi museossa on huomioitu erityistarpeita omaavat kävijät ja esimerkiksi näkö-, kuulo-, ja liikuntarajoitteiset pystyvät myös nauttimaan museokokemuksesta. Paksun Margaretan tykkitorni on ainut Tallinnan vanhankaupungin torneista, johon on rakennettu hissi.
Myös suomalaisia mukana esineistön kunnostustöissä
Ainutlaatuisen 700 vuotta vanhan rahtialuksen koggin hylkyä ovat olleet kunnostamassa myös suomalaiset konservaattorit. Museon näyttelyssä on esillä myös Suomen aluevesillä verkkoon tarttunut harvinainen laivan keulakuva. Keulakuvaa konservoitiin seitsemän vuotta Göteborgissa. Osa museon pienoismalleista on rakennettu Ahvenanmaalla pienoismallirakentaja Håkan Lindebergin taitavissa käsissä.
Merimuseossa vierailu on elämys
Paksun Margaretaan merimuseo kannattaa lisätä Tallinnan matkan vierailukohteisiin. Upeasti kunnostettu tykkitorni on jo itsessään nähtävyys ja sen lisäksi taidokkaasti rakennettu näyttely on kuin piste iin päälle.
Vaikka et niin merenkulusta tai laivoista olisikaan kiinnostunut, suosittelemme vierailemaan tässä upeasti uudistetussa kohteessa. Satamasta lyhyen matkan päässä oleva Paksun Margaretan torni osuu hyvin matkalle, kun laivalta suuntaa vanhaankaupunkiin. Museon kaupassa on myynnissä erilaisia meriaiheisia esineitä ja vaatteita, joita voi ostaa muistoksi tai lahjaksi mukaan.
Yhteystiedot ja aukioloajat
Museon aukioloajat:
Lokakuusta huhtikuuhun ti–su klo 10–18
Toukokuusta syyskuuhun ma–su klo 10–19
Lippujen hinnat:
Normaali lippu 10 e , koululais- ja opiskelijalippu 5 e, perhelippu, 20 e
Paksun Margareetan ja Lennusadaman yhteislippu 20 e, koululais- ja opiskelijalippu 10 e, perhelippu 40 e
Paksun Margareetan ja Lentosataman vuosilippu 50 e, koululais- ja opiskelijalippu 25 e, perhelippu 75 e
Osoite: Pikk 70, 10133 Tallinna
Lisätietoja Paksusta Margaretasta ja merimuseosta löydät sen nettisivuilta.
Mikäli merenkulku kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti ostaa yhteislippu ja tutustua myös upeaan Lentosatamaan.
Tiesitkö muuten, että koko perheen interaktiivisen ja virtuaalitodellisuutta hyödyntävän Proto keksintötehtaan on suunnitellut sama henkilö, kuin suositun perhekohteen Lentosataman?