Toimittaja, kirjailija ja luonto-opas Mikko Virta on asunut Pärnussa jo miltei kaksi vuosikymmentä. Jo sitä ennen maa ja kieli olivat käyneet tutuksi useiden retkien sekä mm. vaihto-opiskeluvuoden myötä. Lopulta muuttopäätöksen sinetöi rakkaus. Vuosien aikana Virta on ehtinyt tekemään huikean määrän erilaisia kiinnostavia asioita Virossa niin töiden kuin vapaa-ajan projektien myötä.
Monelle suomalaiselle Viron matkaajalle hän saattaa olla tuttu matkailumedia The Baltic Guidesta, jossa hän työskenteli yli kymmenen vuotta ensin toimituspäällikkönä ja sittemmin päätoimittajana. Nykyisin vapaana toimittajana työskentelevä Virta julkaisi hiljattain kirjan Luontoretkelle Viroon – 30 kiehtovaa kohdetta (Gummerus 2022), jossa opastetaan Viron upeiden luontokohteiden äärelle.
Pääsimme haastattelemaan Virtaa hänen suhteestaan Viroon, uudesta kirjasta sekä tietysti kuulemaan mistä löytyvät Tallinnan parhaat luontokohteet. Lue siis alta todellisen Viro-tietäjän vinkit kaupunkiin!
Olet asunut pitkään Virossa, kertoisitko miten päädyit Viroon ja mitä kaikkea olet täällä tehnyt?
Viroon päädyin asumaan lähes 20 vuotta sitten. Sitä ennen kävin ahkerasti Virossa, pääasiassa retkeilemässä eri puolella maata. Useitakin kertoja vuodessa. Sitten eräällä reissulla tapasin nykyisen vaimoni. Ja sillä tiellä ollaan.
Viro oli toki tuttu jo yli 25 vuoden takaa. Olin myös opiskelijavaihdossa täällä, joten maa ja kieli olivat jo tuttuja. Minulla oli myös ystäviä Virossa. Niinpä päätös muuttaa Viroon oli helppo.
Parinkymmenen vuoden aikana olen ehtinyt kokeilemaan vaikka mitä. Olen ollut järjestämässä konsertteja (myös esiintynyt niissä bändini kanssa), ollut vapaaehtoisena työntekijänä elokuvafestareilla ja apulaisena taidenäyttelyissä, osallistunut Suomi-Viro-huumorimaaotteluun ja Suomi 100 -saunakierroksille Itä-Virumaalle ja Kaakkois-Viroon.
Työskentelin yli kolme vuotta Estonian Nature Tours -yrityksessä, joka järjestää luontomatkoja pääasiassa englantilaisille, hollantilaisille ja suomalaisille ryhmille.
Luonto-oppaana olen työskennellyt jo yli 15 vuotta. Suomalaisryhmien lisäksi olen vienyt virolaiseen luontoon myös englantilaisia, saksalaisia ja hollantilaisia ryhmiä. Opastaminen on ollut siinä mielessä kiitollista hommaa, että Viron luonto ei koskaan petä. Aina on tarjolla hienoja elämyksiä – ja yllätyksiä!
Useimmiten luontomatkat suuntautuvat jollekin tietylle seudulle, mutta pidemmillä reissuilla ehtii kiertämään melkein koko maan. Nykyään teen luonto-opastusta pääasiassa suomalaisille ryhmille.
Melkein koko Virossa oloni ajan olen työskennellyt myös toimittajana. The Baltic Guide -matkailulehteen olen kirjoittanut juttuja jo vuodesta 2006 lähtien.
The Baltic Guide on ollut tärkeä vaihe. Työskentelin lehdessä päätoimisesti yli kymmenen vuotta. Ensin toimituspäällikkönä, sitten päätoimittajana. Lehdessä työskentely avasi hyvän tilaisuuden kurkistaa paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi. Pääsin myös tapaamaan henkilöitä, joita en ehkä muuten olisi tavannut.
Yli kymmenen vuoden aikana ehdin koluta Viroa ristiin rastiin Rõugesta Narva-Jõesuuhun ja Peipsijärveltä Saarenmaalle. Hienointa oli päästä tapaamaan paikallisia ihmisiä ja tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. Totta kai reissuilla tutustuin myös luontokohteisiin.
Toimittajana minulla on aina ollut tavoitteena esitellä koko Viroa, ja houkutella suomalaisia myös muualle kuin tuttuihin kohteisiin. Nykyään olen vapaa toimittaja. Kirjoitan The Baltic Guiden lisäksi myös muihin suomalaisiin lehtiin.
Sinulta on hiljattain julkaistu Luontoretkelle Viroon – 30 kiehtovaa kohdetta -kirja, kerro hiukan kirjasta ja sen kohteista
Minulla oli jo vuosia ajatus tehdä kirja Viron luontokohteista. Päätoimittajan tiukka työtahti ei kuitenkaan suonut mahdollisuutta syventyä kirjaprojektiin. Kun aikaa sitten järjestyi, päätin toteuttaa kirjahankkeen.
Olen onnellinen, että Gummerus lähti heti kirjahankkeeseen mukaan. Samanlaista, suomalaisen kirjoittamaa, koko Viron luontokohteita esittelevää kirjaa ei aikaisemmin ollut julkaistu. Kirjani ilmestyi keväällä 2022.
Luontoretkelle Viroon – 30 kiehtovaa kohdetta -kirja esittelee Viron kohteita joka puolelta maata. Mukana ovat kaikki Viron kansallispuistot ja tärkeimmät luonnonsuojelualueet sekä luontonähtävyydet. Lisäksi valitsin kirjaan myös muutamia kaupunkikohteita, kuten Tallinnan, Viljandin, Pärnun ja Tarton.
Vaikka nimessä onkin 30 kohdetta, on mukana pääkohteiden lisäksi kymmeniä muitakin kohteita. Laskin juuri, että paikkahakemistossa on yli 230 nimeä.
Luontoretkelle Viroon on ennen kaikkea inspiraatiokirja, jonka toivon houkuttelevan suomalaisia yhä enemmän retkelle Viroon. On ollut hienoa huomata, että se myös toimii niin. Viimeksi Helsingin Martin markkinoilla sain palautetta eräältä pariskunnalta, joka oli lähtenyt kirjani innostamana kiertämään Viroa. Heidän mukaansa oli antoisaa, että kirjassa kerrotaan luonnon lisäksi myös historiasta ja paikallisesta kulttuurista.
Kirjan tavoitteena onkin innostaa suomalaisia lähtemään uusiin paikkoihin, ja myös eri vuodenaikoina. Viro on hieno kohde myös talvella!
Se on ehdottomasti myös tunnelmakirja, jossa on mukana paljon retkimuistojani vuosien varrelta. Eräs kirjan lukenut kuvaili sitä kaunokirjalliseksi luonto-oppaaksi. Kirja toimiikin hyvin myös äänikirjana, joten Viroa voi fiilistellä vaikka kotisohvalla. Äänikirjan lukija on Jukka Pitkänen.
Olen ollut iloinen kirjan saamasta huomiosta molemmin puolin Suomenlahtea. Oli upea juttu, että Helsingin Sanomat valitsi kirjan suositusten joukkoon Helsingin kirjamessujen yhteydessä.
Kirjassa on piirroskuvitus, minkä vuoksi se eroaa muista luonto-oppaista. Kuvituksen on tehnyt virolainen taiteilija Nestor Ljutjuk. Olen iloinen, että juuri hän on kuvittanut kirjan. Nestorin kynästä on myös kirjan upea kansi. Nestorilla on ukrainalaiset juuret, ja hän pyörittää veljensä kanssa Ukrainan kulttuurikeskusta Tallinnan vanhassakaupungissa.
Uusi kirja on jo työn alla, mutta en tässä vaiheessa paljasta vielä enempää.
Luetko virolaista kirjallisuutta ja jos niin, mitä kirjaa tai kirjailijaa suosittelisit lukijoillemme?
Luen paljon kirjallisuutta, niin suomalaista kuin virolaistakin. Vanhoja ihastuksiani ovat esimerkiksi Peep Ilmetin luontorunot ja Anu Raudin tekstit. Viimeksi olen lukenut Jaan Kaplinskin teoksen Vaimu paik. Siinä runoilija ja kulttuurivaikuttaja Kaplinski käy kirjeenvaihtoa kirjailija Tõnu Õnnepalun kanssa.
Suomalaisille suosittelenkin Tõnu Õnnepalun kirjoja. Hän on upea kirjailija, jonka teoksia on käännetty suomeksi melko paljon. Kirjastoista voi löytää myös muita virolaisten kirjailijoiden teoksia. Suosittelen muun muassa Andrus Kivirähkiä, Leelo Tungalia ja A.H. Tammsaarea. Niiden avulla pääsee jo hyvin sisälle virolaiseen mielenmaisemaan ja kulttuuriin. Myös Indrek Harglan keskiaikaan sijoittuvia rikosromaaneja on suomennettu useita.
Onko Tallinna mielestäsi hyvä luontokohde ja mihin suosittelisit luonnossa viihtyvän kaupungissa suuntaavan?
Tallinna on oivallinen kohde luonnonystävälle. Yksi lempikohteistani on Stroomin ranta, josta voi pyöräillä rantaa pitkin kohti Rocca al Marea. Reitin varrelle jää myös lintutorni, josta voi tiirailla Koplinlahden vesilintuja ja kahlaajia. Se onkin yksi Tallinnan parhaista lintukohteista. Linnuista ja luonnosta kiinnostuneen kannattaa suunnata myös Paljassaaren niemelle. Paljassaare on myös Tallinnan merellisimpiä luontokohteita, josta avautuvat hienot näkymät Naissaaren ja keskustan suuntaan.
Ihan keskustan tuntumassakin on luontokeitaita, joissa voi nauttia vehreydestä ja lintujen laulusta. Yksi sellainen on Snellinlammen ympärillä levittäytyvä Tuomiopuisto. Puisto on parhaimmillaan alkukesästä hevoskastanjoiden ja syreenien kukkiessa.
Uusi suosikkini on Tondiraban puisto, joka on täydellinen ulkoilukohde koko perheelle. Alueella on luontopolku ja erilaisia ulkoilureittejä.
Mikä on sinun suosikkipaikkasi Tallinnassa?
Suosikkipaikkani Tallinnassa on Hirvepark Toompean mäen juurella. Hirvepark on täydellinen pakopaikka keskustan hälinästä. Siellä olen usein käynyt lukemassa kirjoja tai vain hengailemassa. Tykkään ylipäänsä haahuilla ympäri kaupunkia. Sillä tavoin sattuu uusiin paikkoihin. Kaupunkihaahuilua voi tehdä muuallakin kuin keskustassa. Suosittelen lähtemään vaikkapa Mustamäelle. Saatat yllättyä!
Mitä paikkoja suosittelet Tallinnassa vieraileville suomalaisystävillesi?
Suosittelen ystävilleni usein kestosuosikkeja Telliskiveä ja Noblessneria, koska niissä on aina paljon nähtävää. Yleensä vinkkaan myös jonkun hyvän ruokapaikan ja kiinnostavan taidenäyttelyn. Yritän kyllä houkutella heitä lähtemään myös uusiin paikkoihin, kuten Nõmmelle tai Viimsin suuntaan.
Mikä on mielestäsi Parasta Tallinnassa?
Parasta Tallinnassa on se, että se yllättää aina. Jos edellisestä kerrasta on vierähtänyt tovi, on kaupungissa varmasti jo monta uutta kahvilaa, putiikkia ja muutakin kohdetta koettavaksi.
Tallinna on jatkuvassa muutoksessa, mutta samalla myös tiukasti kiinni vanhassa historiassa. Se on kiehtova yhdistelmä.
*Artikkelin pääkuva: Mikko Virta
Luontoretkelle Viroon – 30 kiehtovaa kohdetta löytyy myös äänikirjana. Kirjan ja äänikirjan voi hankkia useista kirjakaupoista. Listan teosta myyvistä verkkokaupoista löydät TÄÄLTÄ!