Lentosatamaan avautui 17. lokakuuta Yhdysvaltojen luonnontieteellisen museon (American Museum of Natural History) näyttely Salaperäinen valtameri. Samalla avautui myös Viron merimuseon oma näyttely, Itämeri maailmanmeressä.
Koko maailman pinta-alasta jopa 70 prosenttia on vesistöä. Valtameret tarjoavat tutkijoille loputtomasti työsarkaa ja suurin osa merten salaisuuksista on vielä paljastamatta. Salaperäinen valtameri – näyttely esittelee nykyaikaisen tekniikan avulla maailman meriä ja vie kävijän paikkoihin, joihin ei tavallinen tallaaja koskaan pääse. Näyttelyssä pureudutaan siihen, kuinka valtamerten tutkimusta tehdään, minkälaiset fysikaaliset lainalaisuudet pinnan alla vallitsevat sekä ihmisten vaikutusta merten elämään. Visuaalinen ja mukaansatempaava näyttely sopii kaikenikäisille.
Virolaiset tutkijat ovat mukana maailman meriä tutkivissa tiedeprojekteissa
“Virolaiset tieteilijät osallistuvat huipputasolla maailman merta tutkiviin tiedeprojekteihin, minkä vuoksi on aika tuoda tämä aihe populaaritieteellisessä muodossa esille myös meidän museomme vierailijoille”, kertoi Viron merimuseon johtaja Urmas Dresen
Yhdysvaltojen luonnontieteellinen museo kuuluu USA:n suurimpiin sekä arvostetuimpiin museoihin. Moni on saattanut nähdä New Yorkissa sijaitsevan museon leffateatterissa. Suosittu Night at the Museum -elokuvatrilogia on nimittäin kuvattu tässä valtavassa museossa. American Museum of Natural History on yksi maailman arvostetuimpia museoita, joten on mahtavaa, että Tallinnaan on saatu jo toistamiseen näyttely, joka on toteutettu yhteistyössä heidän kanssaan.
“Näyttely avattaessa nähdään Tallinnassa ensimmäistä kertaa tällä mantereella Yhdysvaltojen luonnontieteellisen museon käsitys siitä, miten ja mitä on pystytty selittämään valtameristä, joiden alueesta on tutkittu vain noin 15 prosenttia. Itämeri on sitä vastoin yksi maailman tutkituimpia vesistöjä, minkä vuoksi Yhdysvaltojen luonnontieteellisen museon näyttelyn täydennykseksi tuotiin viiden tieteilijän luomana myös omaa kotimertamme esittelevä näyttely”, kertoi Urmas Dresen.
John Sparks, Yhdysvaltojen luonnontieteellisen museon iktyologian osaston ja näyttelyn Salaperäinen valtameri kuraattori: “Näiden kahden vuosikymmenen ajan, jotka olen tutkinut maailman meriä, minua hämmästyttää jatkuvasti meritieteen kollegoitteni kekseliäisyys. Hei käyttävät ja mukauttavat tekniikan viimeistä sanaa tehdäkseen löytöjä, joista pystyimme aiemmin vain uneksimaan. Pystyimme esimerkiksi äskettäin selittämään kollegoiden kanssa, kuinka meren kaloissa ilmenee fluoresenssi – ilmiö, jonka avulla elimistöt imevät valoa, muuttavat sitä ja säteilevät sen ulos toisena värinä”.
“Näyttelyn vierailijat saavat kuulla tästä tutkimustyöstä ja paljon muusta, ja tavata näyttelyssä tieteilijöitä, jotka sanan varsinaisessa merkityksessä valaisevat meidän maailman meremme tähän asti näkymättömien rajojen taakse”, kertoi John Sparks Yhdysvaltojen luonnontieteellisestä museosta.
Itämeri maailmanmeressä -näyttely valottaa lähimeremme erikoisia ominaisuuksia
Itämeri muodostaa maailmanmerestä ainoastaan 0,1%. Vaikka suurin osa maailman meristä on tutkimatonta aluetta, kuuluu Itämeri sen sijaan tutkituimpien vesistöjen joukkoon. Moni ei kuitenkaan tiedä esimerkiksi sitä, että Viron rannikolta löytyy maailman parhaiten säilynyt, noi 530 miljoonaa vuotta vanha meteoriittikraatteri. Itämeri maailmanmeressä valottaa mitä kaikkea meidän kylmän ja tumman meren syvyyksistä löytyykään sekä miten meritutkimusta tehdään.
Yhteystiedot ja aukioloajat
Lentosataman aukioloajat:
Toukokuusta syyskuuhun ma- su klo 10.00 – 19.00
Lokakuusta huhtikuuhun ti – su klo 10.00 – 18.00
Salaperäinen valtameri -näyttely on avoinna Lentosatamassa 25. huhtikuuta 2021 saakka.
Itämeri maailmanmeressä -näyttely on avoinna 30. kesäkuuta 2021 saakka.
Normaalipun hinta on 15 euroa, lasten lippu 8 euroa ja perhelippu 30 euroa. Lisätietoa näyttelyistä ja lippujen hinnoista löydät Lentosataman nettisivuilta.
Tekstin lähteet: Viron Merimuseon pressitiedote ja Meremuseuum.ee
Kuvat: Viron Merimuseo