Tässä juttusarjassa tutustumme Tallinnassa asuvien suomalaisten elämään ja kuulemme heidän vinkkinsä kaupungin parhaisiin paikkoihin.
Tällä kertaa haastatteluvuorossa on ravitsemusneuvoja ja yrittäjä Julia Gedike, joka muutti Tallinnaan perheensä kanssa noin neljä vuotta sitten. Julian toi Viroon avioliitto virolaisen miehen kanssa. Vaikka muuton myötä Helsinkiin jäi sairaanhoitajataustan omaavan Julian perustama esteettiseen ihonhoitoon keskittynyt klinikka, on hän erittäin tyytyväinen maisemanvaihdokseen. Nykyisin ravitsemusneuvojana toimiva toimelias nainen nauttii Tallinnan tapahtumarikkaasta menosta, arkkitehtuurista ja rennosta tunnelmasta.
Julian Instagram -tilillä pääsee tutustumaan Tallinnan parhaisiin puoliin ja saa samalla myös neuvoja ravitsemukseen liittyvissä asioissa.
Lue alta, mistä löytyvät Julian lempipaikat kaupungissa ja mikä hänen mielestään parasta Tallinnassa.
Kerrotko hieman itsestäsi, kuka olet ja miten olet päätynyt Viroon?
Nimeni on Julia Gedike. Olen 31 vuotias yrittäjä sekä kahden lapsen äiti. Viroon minut toi avioliitto virolaisen mieheni kanssa. Vaikka tutustuimmekin Suomessa ja asuttiin siellä yhdessä vielä 7 vuotta, halusi hän kuitenkin palata takaisin kotimaahansa. Sitä ennen olen käynyt monesti Virossa, mutta toki ymmärsin, että lomailu ja pysyvä asuminen eroavat täysin toisistaan. Lapset olivat vielä sen verran pienia, että oli sopivasti vielä aikaa kokeilemiseen ja muuttoon, ennen koulujen alkua.
Tämä sai minut suostumaan muutokseen, vaikken olisi koskaan ajatellut muuttavani pois Suomesta. Nykyään asun Tallinnassa neljättä vuotta ja en ole muuta kuin onnellinen elämän muutoksesta!
Alun perin muutettuani Tallinnaan matkustelin Helsinkiin vielä pari vuotta n. kerran viikossa, sillä Suomeen jäi minun perustamani esteettinen ihonhoitoklinikka. Pandemia toi muutokset tähän kuvioon ja jouduin myymään hoitolani kolleegalleni, joka onneksi jatkaa tänä päivänäkin hoitolan menestyksekästä pyörittämistä. Minä taas sain tuplasti enemmän aikaa uuden oppimisen, sillä jo silloin ymmärsin, että ihonhoito kaipaa aina rinnalleen elimistön sisäisiä muutoksia. Näin minusta tuli ravitsemusneuvoja.
Millä alalla työskentelet ja mitä teet vapaa-aikanasi?
Olen toimiva ravitsemusneuvoja sekä taustaltani sairaanhoitaja. Konsultoin pääasiassa Suomessa asuvia asiakkaita sekä pidän yllä blogia Instagram sivulla, jossa kerron nuoruuden saloista ja siitä, miten voimme helpoin keinoin välttää ja hidastuttaa erilaisten sairauksien ilmestymistä sekä vanhentumista.
Yrittäjänä joskus kokee, että vapaa-aikakin kuluu työasioiden ympärillä – mutta nykyään onnistun jo paremmin näiden kahden ajan erottamisesta. Vapaa-ajalla tykkään ulkoilla, matkustella (niin ulkomailla kuin Virossa) ja käydä erilaisissa terveellisissä kylpylöissä. Onneksi Virossa on tähän loistavat mahdollisuudet!
Koetko, että on ollut helppo tutustua virolaisiin ja verkostoitua? Oletko huomannut jotain erityisiä kulttuurieroja?
Minulle oli hyvin helppoa integroitua virolaisiin, heidän kulttuuriin ja mentaliteettiin. Ehkä osasyynä tähän on myös venäläinen taustani. Virossa puhutaan viron kielen lisäksi hyvin paljon venäjää. Tällä tavalla olen myös päässyt hyödyntämään kolmea osaamani kieltä (suomi, englanti, venäjä) saman tien, niin että ei ole tarvinut rajoittua sosiaalisesti kielivaikeusten vuoksi.
Niin kuin ehdin mainita, olen kotoisin Venäjältä, Pietarista. Vaikka muutin Suomeen pienenä tyttönä, perheemme kuitenkin säilytti venäläisen kulttuurin kotona. Mutta eurooppalainen elämäntyyli ei voinut olla tietenkään vaikuttamatta siihen. Näin ollen minusta tuli eurooppalainen venäläinen – näin kutsuin aina itseäni. Ja itse asiassa, samantyyppisiä ihmisiä näen nyt Virossa. Viro on kuulunut joskus Neuvostoliittoon, jonka takia täällä venäläinen kulttuuri on jättänyt jälkensä.
Mitä paikkoja suosittelet ystävillesi Tallinnassa ja koko Virossa?
Suosittelen suomalaisystävilleni ja sivuni seuraajilleni vain sitä, mistä itse tykkään tai mikä itseäni on miellyttänyt. Eniten suosituslistalle pääsevät erilaiset terveelliset ruokapaikat ympäri Viroa, sekä kylpylät, ulkoilupaikat ja erilaiset terveyttä edistävät tapahtumat/paikat. Niitä voi usein tarkastella Instagram-sivullani.
Mitä mielestäsi jokaisen Tallinnassa kävijän tulisi kokea täällä vieraillessaan?
Suosittelen ehdottomasti tekemään terveys -check-upin Tallinnassa. Ensinnäkin se on tuplasti edullisempaa ja nopeampaa kuin Suomessa. Täältä voit saada tutkittua yksityisasiakkaana niin verikokeita, kuin kuvantamistutkimuksia ilman lääkärin lähetettä ja ilman ylärajaa, mikä tulee aina vastaan perusterveydenhuollossa.
Vastausten kanssa on helpompaa löytää oma asiantuntija/lääkäri kuka vie sinua eteenpäin näiden perusteella. Tämä on itse asiassa yksi suuremmista työtehtävistäni tänäpäivänä – tarkastella tuloksia, ohjata ja suunnitella jatkosuunnitelmaa.
Tästä syystä olen kehittänyt juuri ”Tallinnan terveysmatkan”, joka kattaa kaiken ylläolevan. Terveysmatkasta kerron lisää piakkoin!
Minkälaiseksi koet Tallinnan hintatason on asumis- elämis- ja harrastuskuluineen?
Hintataso on mielestäni hyvin samanlainen kuin Suomessa. 2-3 huoneen asuntovuokra maksaa n.500-700e/kk + hoitovastike 50-150e/kk. Erittäin kalliiksi on noussut sähkön kulutus, mikä tekee asumisesta melkoisen kulun. Harrastukset maksavat n. 50-100e/kk riippuen siitä, mitä ja missä harrastaa. Ruoka mielestäni kustantaa saman verran kuin Suomessa, ravintolat mukaan lukien.
Kuitenkaan korkeista menokuluista ja pienemmästä keskipalkasta (verrattuna Suomeen) huolimatta, Virossa suurin osa elää hyvin korkeatasoista elämää. Tiesittekö, että Viro on maailman ensimmäisellä sijalla startup-yritysten lukumäärällä henkilöä kohden? Täällä on paljon IT-alan ammattilaisia, mikä näkyy myös koko maan käytännöllisissä asioissa – kuten ID-korteissa, jolla pääset hoitamaan kaikki tarvittavat asiat sekä allekirjoittamaan erilaisia sopimuksia. Viro on yksi teknologisimmista maista maailmassa. Mukavuus on varmasti yksi suurimmista prioriteeteista Tallinnalaisilla – siitä he eivät tingi.
Mikä on parasta Tallinnassa?
Vaikea kysymys. Muistan, kun en vielä asunut Tallinnassa ja matkustin tänne lomailun merkeissä – sanoin miehelleni heti laivasta ulos pääsyn jälkeen, että täällä on jotenkin erityinen ilmasto. Se tuntuu jo heti ensimmäisistä askeleista. Edelleenkään en tiedä, mikä tekee Tallinnasta niin mukavan, mutta sen tiedän varmasti – että täältä en halua pois! Arkkitehtuuri, rento ilmapiiri, rikas tapahtumakalenteri, suuret mahdollisuudet.
Artikkelin pääkuva: Julia Gedike