Virossa kansanperinteen tarinat ja legendat elävät vahvoina. Tallinnan vanhankaupungin kaduilla on helppo antaa mielikuvituksen laukata ja kuvitella vuosisatojen takaisia, jopa yliluonnollisia, tilanteita.
Tallinnassa voi osallistua opastetulle kierrokselle, jolla kerrotaan tarinoita Tallinnan vanhankaupungin kummituksista. Parasta Tallinnassa oli mukana Prangli Reisid -yrityksen järjestämällä kummituskierroksella.
Tammikuisena perjantai-iltana järjestetty reilun puolentoista tunnin opaskierros oli mainio ulkoiluretki, jolta tarttui mukaan hyvien tarinoiden lisäksi tukku kiinnostavaa historiatietoa Tallinnan vanhastakaupungista. Kierros alkoi yläkaupungista eli Toompeanmäeltä ja päättyi alakaupunkiin Nigulisten museon luokse.
Keräsimme opaskierrokselta muutaman kummitteluaiheisen Tallinna-vinkin. Seuraavalla Tallinnan-matkalla voi käydä näillä paikoilla tarkastamassa, kuuluuko tai näkyykö jotakin erityistä. Uskokoon ken tahtoo.
Tanskan kuninkaan puutarha (Taani kuninga aed)
Täältä kerralla eniten kummituksia! Tanskan kuninkaan puutarhan aukio on alue, jossa on kenties pienimmällä alueella eniten kummituksia. Aukiolla on kolme tornia, Neitsyttorni (Neitsitorn), Tallitorni (Tallitorn) ja Lyhyen jalan porttitorni (Lühikese jala väravatorn), joihin kaikkiin liittyy kummitustarina.
Neitsyttorni on ollut keskiajalla prostituoitujen vankila. Ilmeisesti näistä naisista torni on saanut nimensäkin. Eräs neito teki sopimuksen paholaisen kanssa: tyttö muuttuisi rumasta kauniiksi, mutta paholainen veisi hengen.
Neitsyttornin kahvilassa voi kuulla askelia, ovet avautuvat ja sulkeutuvat itsekseen ja kahvilakävijä voi tuntea vedon kaltaisen tunteen, aivan kuin joku kävelisi ohi, vaikka ketään ei näy. Neitsyttorniin on myös ilmestynyt miesasiakas, joka on kadonnut, kun tarjoilija on silmänräpäykseksi kääntänyt katseensa.
Yksi Tallinnan tunnetuimpia kummituksia on munkki Justinuksen haamu, johon voi törmätä Lyhyen jalan porttitornissa. Justinus oli 1200-luvulla Tallinnassa pyövelin oppipoika, mutta koska hän katui ammattiaan, hän lähti munkiksi.
Tallinnan munkkien muistoksi on tornien luona myös kolme, hieman aavemaista munkkipatsasta.
Toompean linna
Toompean linnassa sijaitsee Viron parlamentti, Riigikogu. Yleisölle ei ulkopuolelta näy sisäpihan rakennus, jota on vuosisatoja sitten käytetty vankilan ja jossa on ilmeisesti myös kidutettu vankeja. Toompean linnaa alettiin rakentaa 1200-luvulla ja käytännössä kaikki Viron hallitsijat ovat johtaneet sieltä käsin maata.
Lienevätkö sitten monet historialliset vaiheet ja ihmiskohtalot jättäneet vahvan energian linnaan, mutta ainakin vanhemmat virolaispoliitikot ovat kertoneet Toompean linnassa tapahtuvista kummallisista asioista: linnassa kuuluu ääniä, ikkunoiden kolinaa, ovenkahvat liikkuvat ja huoneiden oville koputellaan.
Toom-Kooli 13 (nykyinen Kanadan suurlähetystö)
Osoitteessa Toom-Kooli 13 toimii nykyisin Kanadan suurlähetystö, mutta linna kuului pitkään von Uexküllien aatelissuvulle. Sukuun liittyy kaksikin traagista tarinaa, joissa kummassakin kyse oli siitä, että aatelisperheen poika rakastui linnaan töihin tulleeseen palvelijaneitoon.
Kumpikin tyttö koki karun kohtalon ja jäi kummittelemaan von Uexküllien linnaan. Neidoista toisen on nähty liikkuvan liikkuvan harmaissa vaatteissa metelöivänä ja levottomana. Toinen taas on rauhallisempi ja liikkuu mustissa vaatteissa etsien rakkaintaan, jota ei koskaan saanut.
Kustaa Aadolfin koulu (Gustav Adolfi Gümnaasium)
Kustaa Aadolfin koulu (Gustav Adolfi Gümnaasium) Tallinnan vanhankaupungin alakaupungissa Suur-Kloostri-kadulla on Viron vanhin yhtäjaksoisesti toiminut koulu. Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf perusti sen vuonna 1631. Koulu on siis vanhempi kuin saman kuninkaan vuotta myöhemmin perustama Tarton yliopisto.
Koulun nykyisellä paikalla toimi koulua aiemmin noin 400 vuoden ajan sistersiläisnunnien Pyhän Mikaelin luostari, mistä myös juontavat juurensa koulun lähikatujen luostarielämään viittaavat nimet.
1970-luvulla tehdyssä nykyisen koulun remontissa alueelta löytyi nunnien hautausmaa. Löydetyt luut vietiin pois ja haudattiin toisaalle, mutta tämän jälkeen alkoi kummittelu.
Koulussa työskennelleet kertovat esimerkiksi tarinaa koulun eteisen kummallisesti hehkuvasta peilistä. Koulussa kuuluvat kummalliset äänet ja valoa hohtanut peili olivat esimerkiksi säikäyttäneet koulun narikasta huolehtineen rouvan niin pahoin, että hän ei kokemuksen jälkeen enää suostunut tulemaan takaisin töihin.
Osoitteen Rataskaevu 16 pimeä huone
Rataskaevu-kadulle liittyy yksi Tallinnan kenties tunnetuimmista kummitustarinoista. Kun seisoo Rataskaevu-kadun kaivon luona katse kohti Toompeanmäkeä, näkee vastapäisen talon yläkerroksessa yhden ikkunan pimeänä.
Kerrotaan, että paikalla olleeseen majataloon tuli kerran vieras vuokraamaan yhdeksi yöksi huonetta juhlaa varten. Vieras oli varakas ja maksoi majatalon isännälle yllin kyllin rahaa, kunhan vain yksi ehto täyttyi: kukaan ei saisi missään tilanteessa tulla katsomaan, mitä huoneessa tapahtui.
Koska korvaus majoituksesta oli runsas, majatalon isäntä suostui pyyntöön. Illan ja yön mittaan vuokrahuoneeseen alkoi tulla vieraita ja melu huoneessa yltyi. Majatalon isäntä yritti malttaa mieleensä, mutta uteliaisuus voitti. Aamulla hänen oli lähdettävä katsomaan, millaiselta juhlinta näytti. Isäntä hiipi kurkistamaan meluisan huoneen avaimenreiästä, mutta ällistys oli suuri: huone oli tyhjä. Tästä pääteltiin, että huoneessa oli viettänyt häitä itse paholainen.