Sähköpotkulaudat ovat tulleet parin viime vuoden aikana näkyväksi osaksi Tallinnan katukuvaa. Sähköpotkulautoja, sähkörullalautoja ja segway-tyyppisiä istuimettomia kulkuneuvoja koskeva lainsäädäntö laahasi kuitenkin vielä melkoisesti perässä.
Vuoden 2021 alussa astui lopulta voimaan Viron tieliikennelain muutos, jossa on ensimmäistä kertaa määritelty lainsäädäntö sähköpotkulautojen ja muiden “kevytkulkuneuvojen” (viroksi kergliikur) käyttöön.
Muista nämä seikat, kun jatkossa ajat sähköpotkulaudalla Tallinnassa
– Sähköpotkulaudalla on sallittua ajaa jalkakäytävällä, pyörätiellä ja muilla kävelyyn ja pyöräilyyn tarkoitetuilla reiteillä.
– Koska sähköpotkulaudalla liikutaan samoilla kulkuväylillä jalankulkijoiden ja pyöräilijoiden kanssa, laki edellyttää, että pimeällä tai huonon näkyvyyden olosuhteissa sähköpotkulaudassa tulee olla valot.
– Suurin sallittu ajonopeus on 25 km / h.
– Alle 16-vuotiaan tulee käyttää kypärää.
– Suojatietä ylittäessä ei tarvitse nousta pois kulkuneuvon päältä.
– Sähköpotkulaudan maksimiteho on 1 kilovatti.
Koko vironkielisen lakimuutostekstin löytää tästä linkistä.
Bolt ja Tuul Tallinnan tämän hetken sähköpotkulautavaltiaat
Tallinnan katukuvassa näkyy tällä hetkellä lähinnä kahden virolaisyrityksen, Boltin ja Tuulin, sähköpotkulautoja.
Bolt on virolainen liikkumisen jakamistalouden jättiläinen, jonka palveluista erityisesti kyytisovellus on varmasti monelle Tallinnan-kävijälle tuttu. Boltin potkulaudat otetaan käyttöön samalla sovelluksella kuin millä kyyditkin tilataan.
Tuul on täysin Virossa suunniteltu ja tuotettu sähköpotkulauta. Yritys ilmoittaa, että 42 % sen sähköpotkulautojen valmistuksessa käytetyistä osista on kierrätettyjä. Muutoinkin yritys nostaa tekemisessään voimakkaasti esiin ympäristöystävällisyyttä ja kierrätystä. Tuul myös myy valmistamiaan sähköpotkulautoja.
Mitä sähköpotkulaudan käyttö maksaa?
Kummankin sähköpotkulautasovelluksen käyttö on hyvin samantapaista: kännykässä pitää olla ladattuna Boltin tai Tuulin sovellus, johon on yhdistettynä omat maksukorttitiedot. Kadun varresta voi valita minkä tahansa vapaana olevan potkulaudan. Kännykän sovelluksella luetaan potkulaudassa oleva qr-koodi, minkä jälkeen voi hypätä laudan päälle ja aloittaa ajelun.
Tammikuussa 2021 Tuul-sähköpotkulaudoilla ei ole erillistä aloitusmaksua. Ajelu maksaa 15 senttiä minuutilta. Boltin tämän hetken hintoja on ei ole saatavilla, koska potkulaudat ovat käytöstä pois, mutta hinnat ovat aiemmin olleet hyvin samantyyppiset kuin Tuulilla.
Kummankin palvelun voimassaoleva hinta näkyy kännykän näytöllä siinä vaiheessa, kun on ottamassa potkulautaa käyttöön.
Sähköpotkulautojen suosio kasvaa jatkuvasti
Sähköpotkulautojen, sähköisten rullalautojen ja sähköisten polkupyörien suosio kasvaa jatkuvasti, ja yhteiskäytössä olevien kulkupelien lisäksi yhä useammat ihmiset hankkivt näitä myös omakseen. Tallinnassa urheilu- ja elektroniikkaliikkeiden valikoima on varsin kattava ja hinnat aavistuksen verran Suomen hintatasoa alhaisemmat. Sähköpotkuautoja myyvät mm. Euronics, Klick Hawai Express sekä Prismat sekä verkkokauppa ScootStock.
Kuvat: Boltin ja Tuulin kuvapankit, kuvakaappaus Boltin sähköpotkulautasovelluksesta