Teletorni

Teletorni

Yhdeksän kilometrin päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee historiallinen Teletorni, jonka näköalatasanne on Pohjois-Euroopan korkein. Alun perin vuonna 1980 valmistunut, 314 metriä korkea rakennus näytteli aikanaan tärkeää roolia Viron itsenäistymisprosessissa, kun elokuussa 1991 kaksi poliisia linnoittautui torniin puolustamaan sitä neuvostoarmeijaa vastaan, ja ihmisketju esti tankkeja lähestymästä rakennusta. Tapahtumasta tuli symbolisesti tärkeä virolaisille, ja nuoret poliisit kohosivat sankareiksi.

Historia on osaltaan läsnä edelleen, sillä muutama vuosi sitten remontoidussa Teletornissa on esillä rakennuksen vaiheista kertova näyttely. Elämyskeskukseksi muutetussa tornissa on kuitenkin myös valtavasti kaikkea muuta. 170:n metrin korkeudessa sijaitsevalta näköalatasanteelta avautuu huikaiseva 360:n asteen maisema Tallinnaan. Pimeällä horisontissa voi erottaa jopa Helsingin valot, jos sää on kirkas. Korkeuksissa voi myös fiilistellä seisomista tyhjän päällä, sillä 21. kerroksesta löytyy lasilattia, jonka alla on vain huima pudotus. Jos lasin kestävyyden testaaminen ei tunnu riittävän hurjalta, voi myös pukea päälleen turvavaljaat ja lähteä kiertämään näköalatasanteen ulkoreunaa. Huhtikuusta lokakuun loppuun avoinna oleva reunakävely maksaa 20€, ja osallistujalta vaaditaan hyvää terveydentilaa sekä vähintään 13 vuoden ikää.

Pelkokertoimen lisäksi tv-tornista löytyy myös muuta tekemistä. 3D-leffateatterissa voi katsoa lyhyen rakennukseen liittyvän komedian, studiossa voi nauhoittaa oman uutislähetyksensä, ja Hall of Famessa pääsee tutustumaan virolaisten huippusaavutuksiin. 22. kerroksessa sijaitseva ravintola on tällä hetkellä remontissa, mutta aukeaa jälleen maaliskuussa. Paikanpäällä järjestetään vuosittain myös kaikenlaista ohjelmaa porrasjuoksukisoista base-hyppytapahtumaan. Teletorni onkin yksi Tallinnan suosituimmista vierailukohteista, ja tekemistä on kehitetty aikuisten lisäksi myös lapsille.

Teletornille pääsee keskustasta busseilla 34A, 38 ja 49. Lisätietoja lippujen hinnoista löytyy paikan nettisivuilta, jotka ovat varsin kattavat ja luettavissa myös suomeksi.

 

Teletorni
Kloostrimetsa tee 58 A, 11913 Tallinna
www.teletorn.ee

Aukioloajat joka päivä:
Teletorni: 10-19
Ravintola: 10-18 ja 19-23