Tallinnan tuomiokirkko


Tallinnan tuomiokirkko eli St. Marys`s Cathedral on Tallinnan kirkoista vanhin. Se on omistettu pyhälle Neitsyt Marialle ja se kuuluu Viron evankelilais-luterilaisen kirkolle. Kirkon vanhimmat osat juontavat juurensa jopa 1200-luvulle saakka. Tallinnan tuomiokirkkoa alkoivat rakentamaan dominikaanit vuonna 1229 ja se valmistui vuonna 1924. Silloinen Tanskan kuningas Valdemar II Sejr julisti sen omistetuksi Neitsyt Marialle. Sittemmin kirkkoa on korjailtu, laajennettu ja ehostettu vuonna 1300 ja uudestaan sadan vuoden kuluttua 1400-luvulla. Vuonna 1684 riehuneessa Toompean tulipalossa kirkko vaurioitui pahasti, jonka jälkeen korjaustyöt kestivät toistakymmentä vuotta. Eri aikakausien tyylisuunnat näkyvät kirkossa. Sen ulkoasu edustaa gootti-suuntausta, mutta myöhemmin rakennettu kellotorni on barokkityylinen. Tallinnan tuomiokirkossa on esillä arvokas kokoelma baltiansaksalaisten aatelismiesten epifateista ja se kätkee sisälleen myös ruotsalaisen sotapäällikön Pontus De la Gardien hautamonumentin. Pitkään kirkko oli leimallisesti saksalaisten kirkko ja ensimmäinen virolainen jumalanpalvelus pidettiin vasta 1927.

Tallinnan tuomiokirkko

Tuomiokirkko sijaitsee paraatipaikalla Toompean mäellä ja sen torni ulottuu 69 metrin korkeuteen. Kirkon kellotorniin pääsee kipuamaan ja sieltä avautuukin huikeat näkymät yli Tallinnan. Torniin kavutaan kapeita kivirappusia pitkin noin 28 metriä tai 140 askelta ylöspäin. Matka on huomattavasti lyhyempi, kuin Olevisten kirkon näköalatasanteelle, mutta koska itse kirkko sijaitsee mäen päällä, voi Tallinnan tuomiokirkosta katsella maisemia kuta kuinkin yhtä korkealla merenpinnan yläpuolella. Matkaa merenpintaan tornista on 116 metriä. Tuomiokirkon kellotorni soveltuu siten näköalan ihailuun myös niille, joille Olevisten kirkon torniin nousu on liian pitkä.

Tallinnan tuomiokirkko


Kellotornista maisemat avautuvat kolmeen eri ilmansuuntaan ja niitä voi ihmetellä tilavasta sisätilasta. Etelään avautuvasta ikkunasta näkyy Toompean linna ja Pitkä Hermann torni sekä Nevski katetdraali. Itään antavasta ikkunasta voi ihailla Pyhän Nikolauksen ja Olevisten kirkkoa. Pohjoisen ikkuna avautuu Tallinnan lahdelle päin. Näkymät ovat vaikuttavat ja niitä ihailee mielellään hetken jos toisenkin. Kirkon kellotornin seinien suojassa myös kylmempänä päivänä tarkenee maisemien ihailuun ottaa oman aikansa. Korkeanpaikan kammoiselle Olevisten kirkon kapea näköalatasanne saattaa olla liikaa, mutta tässä tornissa on turvallinen olo paksujen seinien sisällä.    

Tallinnan tuomiokirkko


Tallinnan tuomiokirkossa historian havinan näkee ja tuntee. Kirkossa voi vierailla ilmaiseksi, mutta jos haluaa päästä tutkimaan kirkon käytävää ja sen seinillä olevaa taidetta, maksaa sisäänpääsy 2 euroa. Torniin pääsee kipuamaan 5 euron hintaan. Tuomiokirkko on kaunis ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Tornin näköala on todella kaunis ja vaikka sinne joutuukin hiukan kiipeämään, palkinnoksi pääsee ihailemaan vanhan kaupungin upeita historiallisia näkymiä.


Nettisivut: http://toomkirik.ee/

Osoite: Toom-Kooli 6

Kirkon aukioloajat vaihtelevat hiukan kuukauden mukaan, mutta pääosin se on avoinna joka päivä klo 10.00 – 16.00. Ajantasalla olevat aukioloajat löytyvät kirkon nettisivuilta.

Lue myös vierailustamme Olevisten kirkossa täältä!

Tallinnan tuomiokirkko
©2019 - Parastatallinnassa.com

Log in with your credentials

Forgot your details?