Keila-Joa


Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta Paldiskin suuntaan sijaitsee Keila-Joan kylä. Pikkukylästä löytyy kolme kilometriä pitkä luontopolku, joka kulkee pitkin Keila-joen rantaa ja puistoa. Polun varrelta löytyy niin riippusiltoja kuin portaikkojakin, ja aiemmin sillat olivat suosittuja lemmenlukkojen kiinnityspaikkoja. Nykyään lukoille on oma telineensä, sillä edes siltarakenteet eivät kestä kaikkea rakkauden painoa.
 
Keila-Joa on visiitin arvoinen myös vesiputoustensa takia. Kuusi metriä korkeat ja kymmeniä metrejä leveät putoukset ovat Viron kolmanneksi suurimmat. Joen alajuoksulla sijaitsevat vesiputoukset ovat kovertaneet kalkkikiveen oman kanjonin kosken virratessa mereen. Keila-Joassa on ollut vesimylly 1500-luvulta lähtien, ja nykyäänkin putouksilla on kunnostettu vesivoimalaitos.


Joen rannalla sijaitsee myös Keila-Joan linna. Hans von Stackenschneiderin suunnittelema, vuonna 1833 valmistunut uusgoottilainen linna toimi 1940-luvulla saksalaisten vakoilukouluna, ja myöhemmin sinne sijoitettiin neuvostoarmeijan sotilasyksikkö. Nykyään linnassa toimii museo sekä muutaman huoneen boutique-hotelli, ja siellä järjestetään myös konsertteja ja näyttelyitä.

 

Keila-Joaan pääsee keskustasta busseilla 108 ja 127.
 
Keila-Joa
Vesiveski tee 4