Energian Oivalluskeskus


Energian Oivalluskeskus on tiedekeskus, jonka tarkoituksen on innostaa lapsia kiinnostumaan luonnontieteistä. Se sijaitsee entisessä Tallinnan sähkölaitoksessa ja keskuksessa on esillä yli sata esinettä, joiden avulla voi voi itse tutkia ja kokeilla erilaisia fysiikan ilmiöitä. Energia Oivalluskeskuksen haluaa nimensä mukaisesti tarjota oivalluksia ja vierailija saakin keskuksessa havainnoida ympäröivää maailmaa itsekseen. Vanha sähkölaitos tarjoaa loistavat puitteet etenkin sähkön toiminnan ja tuotannon tutkimiseen.

Energian Oivalluskeskus

Energia Oivalluskeskuksen pysyvä näyttely kertoo sähkön historiasta. Tämä vanha sähköasema onkin täydellinen paikka tutustua tähän nykypäivän välttämättömyyteen, sillä juurikin tässä rakennuksessa alettiin ensimmäistä kertaa 1900-luvun alussa käyttämään öljyliusketta sähkön tuottamiseen yleiseksi käytettyyn sähköverkkoon. Pääsalissa on esillä vanhoja käytössä olleita turbiineja ja generaattoreita. Lisäksi sieltä löytyy vuonna 1929 AS Ilmarisen valmistama siltanosturi. Näytteillä on myös vaunu, jossa kuljetettiin öljyliusketta Viron maanalaisista kaivoksista. Interaktiivisessa näyttelyssä voi itse testailla erilaisia sähkölaitteita ja tutustua niiden toimintaan.

Energian Oivalluskeskus

Kenties kiinnostavimpia tai ainakin näyttävimpiä esineitä näyttelyssä ovat Teslan muuntajat, joilla tehdään päivittäin useita salamanäytöksiä. Niiden avulla voidaan turvallisesti tutkia lähietäisyydeltä, miten salamat käyttäytyvät ja miltä ne näyttävät. Nämä fyysikko Nikola Teslan keksimät teslamuuntajat muuntavat matalataajuisen sähkövirran korkeataajuiseksi sähkövirraksi. Muuntajat ovatkin kenties Oivalluskeskuksen jännittävintä antia. Niiden ollessa käynnissä, ne pitävät kovaa ratisevaa ääntä. Sähkövirrat muodostavat jopa kolmemetrisiä salamoita. Muuntajat ovat ja salamat pysyvät aisoissa jättiläismäisen Faradayn häkin avulla. Häkki on nimetty toisen merkittävän fyysikon, Michael Faradayn mukaan, joka havaitsi, että sähkö hyvin johtavasta materiaalista valmistettu häkki suojaa sähkövirralta.

Energian Oivalluskeskus

Pysyvän näyttelyn lisäksi Energia Oivalluskeskuksessa on myös vaihtuvia sekä planetaario, jossa esitetään elokuvia muun muassa aurinkokunnastamme, maan kuoren sisällä tapahtuvista ilmiöistä sekä äänten synnystä.

Energia Oivalluskeskus sopii erinomaisesti koko perheelle. Hauskassa keskuksessa vierähtää helposti tovi kaikennäköisiin laitteisiin tutustuessa. Energian Oivalluskeskus sijaitsee ihan sataman ja vanhan kaupungin tuntumassa, joten sinne on helppo poiketa viikonloppu loman aikana.

Nettisivut: https://www.energiakeskus.ee/fi/

Osoite: Pohja pst 29

Aukioloajat:

Ma-pe 10.00 – 19.00

La- su 11.00 – 19.00

Hinnat:

Aikuiset 9€, alennuslippu 7 €, pikkulapset 3 € ja perhelippu 25 €.

Kuvat/ Energian Oivalluskeskus, Arno Mikkor (arnomikkor.com).



©2019 - Parastatallinnassa.com

Log in with your credentials

Forgot your details?